Acasă Social Focul face ravagii în perioada de iarnă

Focul face ravagii în perioada de iarnă

DISTRIBUIȚI

incendiiNumărul incendiilor produse la locuințe, în ultimele șapte zile, a crescut cu peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada 9 – 15 ianuarie a.c., pompierii militari au intervenit la 9.502 situații de urgență, dintre care 553 au fost pentru limitarea extinderii și lichidarea incendiilor, fiind salvate 90 de persoane aflate în dificultate. Din nefericire, eforturile salvatorilor au fost în zadar pentru  cinci persoane, care și-au pierdut viața din cauza situațiilor de urgență generate de incendii și explozii.

Cele mai multe incendii s-au produs la construcțiile civile (409), fiind generate pe fondul necurățării coșurilor de fum, creșterii numărului de consumatori electrici și utilizării improvizațiilor.

Ponderea cea mai ridicată a evenimentelor petrecute în ultima săptămână a avut-o acordarea primului ajutor medical de urgență de către echipajele de pompieri SMURD, fiind derulate peste 7.100 de intervenții medicale, pe timpul cărora au fost asistate 6.871 persoane. Salvatorii militari au acționat și în 29 de cazuri pentru descarcerarea persoanelor surprinse între fiarele contorsionate ale mașinilor, în urma accidentelor rutiere.

O mobilizare importantă de forțe și mijloace ale inspectoratelor pentru situații de urgență s-a concentrat în zonele afectate de vremea severă, fiind înregistrate căderi semnificative de zăpadă, viscol puternic și temperaturi până la -30 grade Celsius. Pompierii au acționat neîncetat în județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea, fiind dislocate în sprijin echipaje cu autospeciale grele de intervenție și șenilate de la județele în care nu au fost semnalate probleme.

Prioritățile echipajelor din teren au fost salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum, respectiv asigurarea asistenței medicale de urgență persoanelor cu diferite afecțiuni, care se aflau în zone greu accesibile sau cu drumuri impracticabile.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă menţine ca prioritare misiunile orientate spre siguranţa cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor, prin derularea acțiunilor menite să consolideze cele două paliere reprezentative: prevenire şi intervenţie.

În continuare, pentru prevenirea incendiilor care pot afecta sănătatea persoanelor și bunurile acestora, recomandăm cetăţenilor să manifeste prudenţă în utilizarea mijloacelor de încălzire care le asigură confortul termic, să evite suprasolicitarea instalaţiilor electrice sau improvizaţiile şi să exploateze corespunzător buteliile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here