Ca urmare a unei hotărâri emise, în această dimineață, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române sunt pregătite pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din Republica Slovenia, țară afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile.
Aeronavele C-27 J Spartan vor decola astăzi, 23 iulie, în jurul orei 13.00, din Baza 90 Transport Aerian, urmând ca aeronava C-130 să decoleze de pe aceeași bază aeriană, începând cu ziua de duminică, 24 iulie.
Aeronavele Forțelor Aeriene Române sunt deservite de aproximativ 30 de militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar.
Având în vedere situația gravă prin care trec mai multe țări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în calitate de Punct național de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de țara noastră.
Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române este a treia misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia, și a doua în luna august a anului 2021, în Macedonia de Nord.
Aeronavele C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, care pot transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, au acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.
* * *
Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.
Capacitatea europeană de răspuns în situații de urgență este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.