Acasă Anchete FUGE ”FATA DIN CORBEANCA” DE LEGE?

FUGE ”FATA DIN CORBEANCA” DE LEGE?

DISTRIBUIȚI

foto 1 pagina 8Gabi Szabo vrea deputat de Ilfov 

Gabi Szabo fuge de lege. Cel puțin așa scrie presa centrală. Fosta campioană olimpică face afaceri mari pe spatele Federaţiei Române de Atletism. Din postura de vicepreşedinte şi responsabil cu marketing-ul la Federația Română de Atletism, Gabriela Szabo, actualmente ministru al Sportului și candidat pentru funcția de deputat din partea PSD în Ilfov la 25 mai, trecea toate evenimentele FRA printr-o firmă, Pastel Group.

Sediul acestei firme se află în București, pe strada Săbiuţei nr.11, într-o casă care aparține fostei sportive.

Szabo şi Zsolt Gyongyossy, soțul ei, îşi promova gratis, pe siteul FRA, evenimentele pe care le organiza.

Pentru organizarea galei centenare a atletismului românesc, de exemplu, Pastel Group a adunat, fără licitaţie, aproximativ 35.000 de euro, scria la 3 aprilie 2013 Ziuanews.ro.

Gabriela Szabo este numele uneia dintre cele mai mari atlete din istoria României. Micuţa atletă din Bistriţa a fost descoperită încă de la vârsta de 14 ani de antrenorul şi viitorul săul soţ, Zsolt Gyongyossy, la un cros şcolar. De atunci şi până şi-a încheiat cariera (2004), Szabo a câştigat la JO de la Sydney (2000) medalia de aur în proba de 5.000 de metri şi pe cea de bronz la 1.500 de metri. A fost vicecampioană olimpică la Atlanta, tot la 1.500. Are șapte titluri mondiale de seniori, dintre care trei în aer liber și patru indoor.

Interesant este că Szabo a obţinut toate aceste rezultate fără să fi participat vreodată la un campionat naţional de seniori, dar cine stă să mai caute în statutul FRA?! Retraşi din activitate, Szabo şi Gyongyossy s-au dedicat afacerilor. Deţin mai multe proprietăţi valoroase în Bucureşti, Corbeanca, Sânmartin şi Bistriţa, dar şi posturi remunerate la Federaţia Română de Atletism. Aici, cu ajutorul sponsorilor și al firmelor pe care le controlează, şi-au înmulţit averea.

Holding-ul de acasă

Într-una dinte cele mai exclusiviste zone ale Bucureştiului, Szabo şi Zsolt Gyongyossy deţin o vilă impresionantă. Pe strada Săbiuţei sunt vecini cu Nicolae Mărăşescu, Marius Lăcătuş, Anghel Iordănescu şi cu Gabriel Oprea.La numărul 11 se regăsesc sediile sociale sau punctele de lucru ale mai multor firme. GSZ Management SRL (CUI 18150264), înfiinţată în 2005, şi SC Getis Prodcom SRL (CUI 4530972) sunt primele dintre ele. Getis a fost radiată în 2002, dar rămâne „prinsă”, ca să zicem aşa, la „Taxe şi impozite”. Tot la această adresă găsim punctele de lucru ale SC Pastel Age SRL (CUI 185911201 – 2006), SC Pastel Graphics SRL (CUI 237220622 – 2008) şi Pastel Sports. Ultimele trei nu aparţin familiei, dar sunt cele prin care Szabo, în calitatea de vicepreşedinte FRA şi responsabil cu marketing-ul, a derulat organizarea tuturor evenimentelor atletice ale ultimilor ani. În termeni juridici, se numeşte „relaţie de cauzalitate şi de prietenie”.

Pastel Age, Graphics şi Sports fac parte din Pastel Group, o firmă de comunicare ce „căpuşează” de ani buni FRA. A organizat, printre multe altele, gala centenară a atletismului românesc (noiembrie 2012, Izvorani). FRA a alocat fără licitaţie aproximativ 35.000 de euro, însumând şi contribuţiile sponsorilor. Szabo este cea care s-a ocupat de tot, fără să ştie că legea impune organizarea unei licitaţii. Firma Pastel este deţinută în acte de Popa Daniela Florentina şi Mucenic Ioana, are sediul social într-un bloc de pe bulevardul Timişoara şi punct de lucru în casa vicepreşedintelui FRA. „Ioana și Dana au pus bazele firmei în anul 2006, când erau în ultimul an de facultate. Investiția a constat în nici mai mult, nici mai puțin decât 200 de euro, un laptop și dorinţa de a crea o agenție care să aibă la bază entuziasm și o viziune strategică, combinată cu multă creativitate și funcționalitate. De șase ani, compania a crescut de la zero la infinit”, este prezentarea de pe site-ul firmei.

XTerra Sport Bihor este un club privat de atletism cu sediul în Sânmartin. Surse din FRA susţin că aparţine familiei Szabo-Gyongyossy şi că directorul societăţii este cel care are grijă şi de casa lor din Sânmartin. XTerra organizează luna viitoare „crosul Băile Felix”, o competiţie destinată profesioniştilor. Conform prezentării făcute pe site-ul oficial al FRA, costurile de participare sunt între 17 şi 68 de euro. Cu alte cuvinte, un club privat organizează un eveniment pe care şi-l promovează gratis pe site-ul Federaţiei Române de Atletism. – CĂLIN MATEI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here