Acasă Politic GEORGE MAIOR, PREMIER, ȘEF ȘI PREZIDENȚIABIL AL PSD ?

GEORGE MAIOR, PREMIER, ȘEF ȘI PREZIDENȚIABIL AL PSD ?

DISTRIBUIȚI

MaiorScena politică românească trece printr-o perioadă extrem de agitată. PNL visează să ajungă la guvernare ca urmare a problemelor lui Ponta la DNA, Iohannis visează și el la ”guvernul său”, iar PSD și Victor Ponta caută soluții să iasă din mocirla în care se află momentan. Chiar dacă au fost loviți în moale capulului de DNA și de Klaus Iohannis, pesediștii par că au rămas în picioare și caută soluții în perspectiva alegerilor din 2016, dar și gândindu-se ca PSD să rămână cel mai mare partid din România.

Care ar putea fi mișcarea de forță a PSD?

Pe holurile Parlamentului și în birourile liderilor PSD a înflorit, de câteva zile, din nou ideea ca George Maior ar putea să fie premier al Guvernului României. Se ia în calcul și dacă Maior ar putea prelua și șefia PSD. Această ipoteză pare să fie cât se poate de valabilă pentru că obiectivul pe termen lung al PSD și anume câștigarea prezidențialelor din 2019 poate fi atins de George Maior, din poziția de prezidențiabil al social-democraților. Relațiile extrem de bune pe care le are cu partenerii americani, imaginea publică despre care nimeni nu poate spune că este un proastă, a făcut politică extrem de mulți ani, a condus impecabil SR, a avut întotdeauna poziții neutre, nefiind catogat drept un pesedist pur-sânge (ceea ce în contextul actual este un avantaj). Prin alegerea lui Maior în funcția de șef al PSD, partidul condus în prezent de Ponta s-ar putea lăuda că a intrat într-un adevărat proces de reformă.

Dacă rămânem la scenariul că Maior ar putea prelua doar conducerea Guvernului, în fruntea PSD va rămâne Victor Ponta. Într-un astfel de context, am putea asista la procesul prin care liberalii au trecut deja și anume Ponta și PSD ar putea beneficia de pe urma imaginii bune a lui Maior, așa cum PNL a beneficiat de pe urma lui Iohannis. Apoi, în toamnă, PSD să fuzioneze cu UNPR, iar Gabriel Oprea să fie uns președinte executiv al PSD și să preia cu adevărat rolul lui Liviu Dragnea (chiar dacă acesta era teoretic omul doi din partid, sunt voci din PSD care susțineau că Dragnea era adevăratul șef al partidului).

Gabriel Oprea, chiar dacă visează să fie premier, știe că, în realitate, este un deziderat greu de atins. Imaginea sa publică de militar, cu apucături și atitudini contrare dezbaterilor libere, greu de ”prizat” de electorat, lipsa totală de carismă și de discurs sunt câteva din aspectele pe care Oprea, chiar și consiliat de cei mai buni strategi în materie politică, nu le poate remedia. Modul de a face politică al lui Gabriel Oprea se pliază pentru poziția de președinte executiv al PSD, cel responsabil cu organizarea partidului, pregătirea alegerilor și ținerea în frâu a liderilor care derapează de la linia PSD.

Astfel, într-un scenariu în care George Maior va fi premier până în 2016, cu șanse să rămână acolo și după parlamentarele de anul viitor, cu Ponta în fruntea PSD și cu Gabriel Oprea în poziția de președinte executiv al PSD, liberalii vor fi lăsați în offside la alegerile din 2016 și mai ales la prezidențialele din 2019. Dacă totuși se vor adeveri premonițiile unor cum că Ponta va fi pus sub control judiciar sau chiar mai rău de atât, George Maior va prelua și șefia PSD și va face echipă cu același Gabriel Oprea.

Trebuie spus că deși liderul UNPR a anunțat, în repetate rânduri, că îl va susține pe Victor Ponta și doar pe Victor Ponta, credem că ”interesul național” poate fi respectat și de George Maior.

”George Maior, timp de nouă ani de zile cu echipa de atunci, cu domnul Coldea, cu ceilalţi, cu echipa de la SRI a dovedit că este bărbat de stat. (…) George Maior deja este un brand (…) Experienţa, tot ce a dat George Maior, cred că va fi folosită experienţa lui”, anunța Generalul Oprea într-un interviu pentru B1. Vedem că liderul UNPR vorbește doar la superlativ despre Maior, ceea ce ar putea însemna că scenariul nominalizarii fostului șef al SRI pentru poziția de premier ar putea fi una pe placul lui Oprea.

George Maior, așa cum am aflat deja, a fost prezent la meciul naționalei de fotbal a României în Irlanda de Nord. Bănuia cineva că George Maior e vreun mare microbist? Din relatările de presă, Maior a fost invitatul special al șefului FRF, Răzvan Burleanu. Dragnea și Dâncu (fost vicepreședinte al PSD și unul din liderii Grupuluui de la Cluj) au fost invitații unor colaboratori ai FRF sau de persoane care se ocupă de dezvoltarea infrastructurii sportive (în cazul lui Dragnea). Întrebarea care se impune: A vrut Maior să se afișeze cu Dragnea și dacă da, de ce? E greu de crezut că în momentul în care i s-a lansat invitația, George Maior nu a întrebat cine mai participă. La fel și în cazul lui Liviu Dragnea. Un meci de fotbal, nefiind o problemă de securitate națională, unul din cei doi puteau refuza. Nefăcând acest lucru, niciun dintrei cei doi, putem presupune că a existat un interes ca George Maior să fie fotografiat alături de Liviu Dragnea, iar de aici să înceapă specualațiile. Această afișare a lui Maior cu Dragnea a venit chiar a doua zi după ce fostul șef al SRI a aflat că încă nu poate fi ambasador în SUA pentru că, potrivit Administrației Prezidențiale, se așteaptă agrementul din partea americanilor.

Prezența lui Maior la acest meci de fotbal și afișarea lui alături de omul doi din PSD, Liviu Dragnea, deschide noi ipoteze de lucru în politica românească. E firesc să ne întrebăm dacă Dragnea a discutat cu Maior și politică. Apoi, e interesant de aflat dacă Dragnea a avut ”mandat” de la Ponta să discute cu privire la posibile mutări politice sau dacă omul doi din PSD a mers de capul lui.

Cu siguranță, în zilele sau săptămânile viitoare vom afla dacă Dragnea a discutat și politică cu Maior. – sursa : psnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here