Acasă Politic George Tuță: România are datoria să păstreze acasă asistenții medicali și moașele

George Tuță: România are datoria să păstreze acasă asistenții medicali și moașele

DISTRIBUIȚI

 Deputatul George Tuță a participat marți, 19 iulie, la conferința aniversară de nivel înalt ”A look back to lead forward – Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery” organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de funcționare a Ordinului Asistenților Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Cu această ocazie a susținut un discurs prin care le-a transmis participanților că le oferă suportul necesar, din calitatea de deputat, pentru a găsi soluții la problemele pe care le întâmpină.

”Vă mulțumesc pentru participarea dumneavoastră generoasă la cea de-a douăzecea aniversare a Ordinului și la conferința care își propune să traseze o schiță a viitorului pentru profesia în care evoluați. Din postura de membru al Legislativului românesc, sunt chemat să identific, împreună cu ceilalți parlamentari, cu membrii Guvernului și cu reprezentanții comunității, soluții pentru creșterea competitivității României. Soluții pentru stimularea inovației, a educației financiare și a exporturilor. Din păcate statisticile ne arată că în ultimii ani România a exportat, între ghilimele, și resursă umană foarte valoroasă. Nu e un secret faptul că una dintre cele mai importante profesii care a ales calea străinătății este reprezentată de asistenți medicali, moașe și personal medical de sprijin. Acest fapt reprezintă o problemă majoră a statului nostru, care în timp nu a găsit soluții viabile pentru a oferi orizont unor persoane cu o pregătire deosebită. Nu le-a oferit suficiente condiții și recunoaștere socială astfel încât acești profesioniști să decidă, pentru ei și familiile lor, că e mai bine în România. Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali din diferite specializări sunt apreciați peste tot prin lume pe unde îi poartă cariera și viața. Într-o profesie în care cunoștințele și experiența se traduc în sănătate și chiar viață, ați demonstrat că România are școală bună și produce oameni bine pregătiți în domeniile în care activați. Ați devenit, poate fără voie sau intenție, ambasadori ai României în toate colțurile lumii. Persoane aducătoare de alinare și speranță, sursă de empatie și curaj. România are însă datoria să vă păstreze acasă, aproape de familii, de comunitate și de sistemul sanitar care v-a format. Iar această păstrare aproape nu se poate face prin măsuri coercitive, ci prin edificarea unui sistem mai bun care să vă ofere condițiile, șansele și posibilitățile de exprimare profesională și umană pe care le meritați pe deplin. Este vorba despre o relație în care breasla listează problemele de rezolvat, iar statul caută cele mai bune soluții legislative, executive și de incluziune. Iar dacă același stat român va găsi și soluțiile de a-i readuce acasă pe acei profesioniști care au fost nevoiți să emigreze, înseamnă că va fi început să își răscumpere o parte din greșelile trecutului. La douăzeci de ani de la înființarea Ordinului, o astfel de misiune manifest poate fi inclusă pe lista măsurilor care pot defini viitorul. Aceasta poate fi una din măsurile excelenței și poate deveni un legacy al acestei conferințe. Iar dacă drumul către concluzii complicate poate însemna obligatoriu mari dureri de cap, suntem recunoscători că în această sală vom avea parte de îngrijire adecvată”, a declarat George Tuță, chestorul Camerei Deputaților.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj prin vocea consilierului prezidențial Diana Loreta Păun. De asemenea, prim – ministrul României, Nicolae Ciucă, li s-a adresat asistenților și moașelor din România și a transmis că vor avea parte de suportul Guvernului României.

La conferință au mai participat senatoarea Nicoleta Pauliuc, secretarii de stat Iulian Popescu, Raed Arafat, Emilian Imbri, europarlamentarul Cristian Bușoi, director pentru politici și sisteme naționale de sănătate OMS, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, și alți factori de decizie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here