Acasă Economie Groapa de gunoi de la Glina – fără autorizație de mediu

Groapa de gunoi de la Glina – fără autorizație de mediu

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și alți 13 foști miniștri ai Mediului au semnat, la 7 iunie, la Palatul Bragadiru ”Declarația privind protecția mediului în România”. Semnatarii documentului au invitat persoanele interesate, entități economice sau neguvernamentale să contribuie la elaborarea și implementarea strategiilor de protecție a mediului înconjurător, la asigurarea respectării stricte a normelor de mediu, la asumarea obligațiilor și la asigurarea în termen a finanțărilor necesare.

Grațiela Gavrilescu a amintit, cu acest prilej, că au fost luate măsuri importante privind protecția mediului, una dintre acestea fiind închiderea gropii de gunoi de la Glina prin neprelungirea Autorizației Integrate de Mediu a acesteia, care a expirat la 1 iunie 2017.

Este de notorietate faptul că în ultimii 15 ani localnicii din Glina și Popești-Leordeni au depus sute de reclamații și sesizări către Primărie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, prim-ministru, președintele României, chiar și către Uniunea Europeana, inclusiv plângeri penale îndreptate împotriva administratorilor gropii de gunoi de la Glina, în care au sesizat numeroasele nereguli existente la aceasta: distanța mult prea mică fata de locuințe, chiar și sub 200 de metri, deși prevederile legale impun minim 1.000 de metri, duhoarea persistentă, poluarea apei, primirea de deșeuri toxice cu efecte grave asupra îmbolnăvirii populației, neacoperirea cu pământ a spațiului care nu se află în exploatare, acumulările de levigat care degajă mirosul insuportabil și multe altele.

Cetățenii afectați de ani de zile de funcționarea necorespunzătoare a gropii de gunoi de la Glina și care trăiesc în condiții inumane sunt disperați și au format asociații cerând daune materiale în justiție, inclusiv pentru îmbolnăviri suspecte. Este bine cunoscut faptul că la analizele apei din puțurile săpate în grădinile oamenilor ies de fiecare dată cantități mari de substanțe toxice pentru organism.

Deși autoritățile au tolerat ani de zile groapa de gunoi de la Glina, se pare că, în al 12-lea ceas, au înțeles în sfârșit faptul că sănătatea populației primează în fața intereselor meschine ale administratorului gropii de gunoi.

Problema gravă a calității aerului și a apei, care pun în pericol sănătatea locuitorilor din București și din localitățile învecinate și localizarea gropii de deșeuri la o distanță atât de mică față de locuințele din Glina au determinat inclusiv sesizări din partea Comisiei Europene, România fiind în procedură de pre-infringement din această cauză.

Ani la rândul, în ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile și-au pasat problema de la una la alta, și-au declinat competența iar problemele s-au agravat. Poluarea cauzată de groapa de deșeuri Glina, problema gravă a calității aerului, încălcarea fragrantă a legislației prin nerespectarea distanței de siguranță față de localități, au atins însă punctul culminant și nu mai pot fi ignorate iar autoritățile au decis, în sfârșit, să închidă groapa de gunoi de la Glina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here