Acasă Politic Grup de interese europarlamentar pentru rezistența la antimicrobiene

Grup de interese europarlamentar pentru rezistența la antimicrobiene

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul USR PLUS Nicolae Ștefănuță a găzduit, miercuri, 19 februarie, lansarea oficială a grupului de interese europarlamentar pentru rezistența la antimicrobiene. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

”În fiecare an, mii de oameni din Uniunea Europeană mor din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la tratament. Este datoria noastră, a europarlamentarilor, să adresăm această problemă și să îi ajutăm pe politicenii din țările noastre să înțeleagă gravitatea acestei amenințări. Doar atunci ei își vor asuma responsabilitatea de a acționa și de a salva vieți”, a declarat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, în calitate de vicepreședinte al grupului.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, organizațiile tripartite ale ONU care au atribuții în acest sens, precum Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Organizația Mondială pentru Sănătate Animală și Organizația Mondială a Sănătății, reprezentanți ai statelor membre, precum și alte părți interesate de lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene.

”Rezistența antimicrobiană reprezintă una dintre cele zece amenințări la adresa sănătății publice la nivel global cu care ne confruntăm în prezent.  A lua măsuri eficiente pentru contracararea acesteia este una dintre prioritățile Comisiei în domeniul sănătății și aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Parlamentul European în acest sens, în următorii ani. Împreună putem forma o alianță puternică în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene”, a afirmat comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

Muzicianul Silviu Ciocanelli, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, a împărtășit detalii din viaţa dificilă a unui pacient infectat cu bacteriilor rezistente la tratament şi a făcut o pledoarie emoţionantă pentru eforturi comune europene în lupta contra acestora: ”Vă rog să faceţi ceva pentru noi, pentru a avea parte de sisteme medicale mai bune în partea de lume din care vin. În cele din urmă, suntem o uniune”.

În cadrul evenimentului s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Colectiv.

”Este o mare onoare pentru mine să prezidez acest nou grup de interese. Antibioticele noastre nu mai funcționează, iar rezistenţa la antibiotice amenință medicina modernă. Siguranța sistemului alimentar este de asemenea în pericol. Suntem pregătiți să lucrăm alături de Comisie, de statele membre, de organizațiile internaționale, de societatea civilă și de toate părțile interesate pentru a lupta împotriva acestei amenințări”, a declarat președintele grupului de interese, europarlamentarul Sarah Wiener.

Programul Strategic de Lucru va sta la baza acțiunilor acestui grup în perioada 2019-2024.

Puncte cheie ale programului sunt creșterea gradului de conștientizare cu privire la amenințarea rezistenței antimicrobiene, acțiunea urgentă și concretă – inclusiv măsuri obligatorii la nivelul Uniunii Europene, sprijin financiar dedicat, încurajarea partajării de cunoştinţe între statele membre și inovare de calitate și accesibilă.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here