Acasă Anchete Grup infracțional la RO STAR 

Grup infracțional la RO STAR 

DISTRIBUIȚI

rostarLa 11 octombrie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Bulut Halil, Blaj Raluca Anamaria, Todoran Ioan, Gheorghe Mihai, Costea Cornel şi  Imad Ali pentru săvârşirea infracţiunilor de   constituire a unui grup infracțional organizat,  evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă  că  în perioada 2011 – 2015 inculpatul  Bulut Halil, având calitatea de administrator la SC RO STAR SA a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpaţii Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al SC RO STAR SA și Todoran Ioan, director tehnic, grup care a acționat în sensul  sustragerii SC RO STAR SA de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile ale acestei societăți sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Pentru atingerea acestui scop, în contabilitatea SC RO STAR SA au fost înregistrate achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de la 22 societăți comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că membrii grupului infracțional întocmeau în înțelegere cu Bulut Halil și din dispozițiile acestuia facturi fiscale fictive care atestau în mod nereal achiziționarea de către SC RO STAR SA de bunuri și servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curățenie, consumabile, materiale publicitare și promoționale, servicii de reparații, amenajări, reparații ți transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societății beneficiare, în scopul diminuării obligațiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat. Cei în cauză prezentau angajaților SC RO STAR SA documente justificative (facturi de achiziții bunuri și servicii, procese-verbale de recepție a lucrărilor, note de intrare recepție etc.) și alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea  apartenenţa realităţii achizițiilor fictive de bunuri și servicii. De asemenea, inculpata  Blaj Raluca Anamaria a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăți către societățile de tip fantomă anterior enumerate în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate.

În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii de la furnizorii fantomă anterior enumerați, erau întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer șef) și Gheorghe Mihai (șef secție/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziție materii prime erau înregistrate în contabilitatea SC RO STAR SA note de intrare-recepție, întocmite și semnate exclusiv de către alte persoane.

Probele administrate au relevat că membrii grupării infracționale au disimulat realitatea prin crearea aparenței existenței unor operațiuni care în fapt nu au existat. În urma acestora RO STAR SA a înregistrat în actele contabile și alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a 16.133.021,00 euro) constând în achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de cele 22 de societăți comerciale enumerate anterior, cauzând un prejudiciu în cuantum de 14.292.881,11 lei (echivalentul a 3.176.195,00 euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here