Acasă Cultura Grup statuar Lovinescu-Ierunca, inaugurat în București #CentenarulMonicaLovinescu

Grup statuar Lovinescu-Ierunca, inaugurat în București #CentenarulMonicaLovinescu

DISTRIBUIȚI

O ceremonie de dezvelire a grupului statuar Lovinescu-Ierunca, realizat de sculptorul Virgil Scripcariu, s-a desfăşurat, duminică, în cartierul Cotroceni din București, la intersecţia dintre str. Dr. Grigore Romniceanu şi str. Dr. Petre Herescu, relatează Radio România Internațional.

Filosoful Gabriel Liiceanu, preşedinte al Fundaţiei Humanitas, a elogiat personalitatea celor cărora le este dedicat ansamblul statuar Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, cei care în anii comunismului ”ne-au vorbit răspicat” la Europa Liberă.

Scriitorul a explicat că una din figurile ”harpiilor” din pomul ce face parte din ansamblul statuar îl înfăţişează pe academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, cunoscut ca informator al Securităţii, celelalte fiind oameni din aparatul de represiune comunistă ”care au avut de-a face cu infiltrarea Europei Libere”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi-a exprimat convingerea că tânăra generaţie trebuie să primească motivaţii pentru a înţelege ce a însemnat comunismul.

”Cred cu tărie că tânăra generaţie trebuie să primească motivaţii de a înţelege ce a însemnat comunismul, să facă o trecere de la un simplu concept, de comunism, pe care ei nu l-au trăit, la o realitate pe care unii dintre noi am trăit-o şi am reuşit prin speranţă şi solidaritate s-o depăşim”, a declarat Raluca Turcan, la evenimentul organizat de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, care a donat ansamblul statuar oraşului Bucureşti.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat că importanţa iniţiativei ridicării monumentului rezidă în faptul că ”istoria e importantă”: ”E important ca fiecare dintre noi şi mai ales tânăra generaţie să înţeleagă ce a însemnat regimul comunist şi să înţeleagă că libertatea nu este de la sine înţeleasă, ceea ce multora li se pare. Important, de asemenea pentru că avem un exemplu de oameni care au pus un creez, o idee mai presus de viaţa lor şi asta, din nou, e o chestiune foarte actuală dacă ne gândim la războiul din Ucraina. Cred că e o întrebare pe care Occidentul şi-o pune în ansamblul lui. Am fi în stare?”

Despre simbolistica şi semnificaţiile ansamblului monumental a vorbit istoricul de artă Ioana Beldiman: ”Aş formula un aspect pe care am credinţa că acest monument este capabil să-l îndeplinească, aspectul pedagogic. Sperăm că înalta expresie artistică a prezentei creaţii, ideile ei să vorbească publicului din categorii sociale diferite şi de profesiuni diferite despre o formulă de existenţă din care nu pot lipsi valorile ce i-au însufleţit pe sculptor şi pe autorul comenzii. Monumentul se va preda conform uzanţelor clasice de viaţă urbană edililor Bucureştiului. Să-l respectăm şi să-i ascultăm vocea”.

Evenimentul, la care sculptorul Virgil Scripcariu a pledat pentru deschiderea autorităţilor spre arta monumentală de for public realizată de artişti plastici contemporani, a încheiat anul dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, ansamblu de evenimente iniţiat de Gabriel Liiceanu.

2 COMENTARII

  1. […] O ceremonie de dezvelire a grupului statuar Lovinescu-Ierunca, realizat de sculptorul Virgil Scripcariu, s-a desfăşurat, duminică, în cartierul Cotroceni din București, la intersecţia dintre str. Dr. Grigore Romniceanu şi str. Dr. Petre Herescu, relatează Radio România Internațional. Filosoful Gabriel Liiceanu, preşedinte al Fundaţiei Humanitas, a elogiat personalitatea celor cărora le este dedicat ansamblul statuar Monica […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here