Acasă Politic GUVERNUL GRINDEANU A INTRAT ÎN ISTORIE

GUVERNUL GRINDEANU A INTRAT ÎN ISTORIE

DISTRIBUIȚI

Moțiunea de cenzură ”România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost votată de 241 de parlamentari, împotrivă votând șapte. Printre aleșii care au votat pentru ca Sorin Grindeanu să rămână s-a aflat și Remus Borza, acesta, potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, urmând să fie exclus din ALDE. Așadar, Guvernul Grindeanu intră în istorie ca primul Cabinet care este ”trântit” de propriul partid. PSD urmează să propună un nou premier și să meargă pentru nominalizare la președintele Klaus Iohannis.

Luni, 26 iunie, vor avea loc consultări la Palatul Cotroceni.

Dragnea: ”Nu e o zi fericită pentru mine”

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat înainte de vot că Guvernul Grindeanu ”a mers binișor, dar nu e de ajuns”, criticându-l pe premier pentru că ”s-a încuiat pe dinăuntru” în Palatul Victoria și că se agață de fotoliul de prim-ministru.

”Nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe dl Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată aici”, și-a început el discursul. ”Lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea programului de guvernare PSD-ALDE. În loc să ne prefacem că lucrurile merg bine, am ales să fim sinceri cu noi și cu românii. Nu a fost o decizie ușoară. Premierul și guvernul căuia i-am încredințat cel mai ambițios program de guvernare de după 1989 n-a performat. N-a mers rău, a mers binișor, dar nu e de ajuns. Nici ritmul, nici determinarea, nici energia premierului n-au fost așa cum speram”, a spus el. ”Nu obțineam atâtea voturi la alegerile din 2016 dacă promiteam să meargă România mai binișor.

”Să lăsăm lucrurile așa, înșelam România cu bună știință, îi înșelam pe Români, chiar și pe Sorin Grindeanu îl înșelam”, a adăugat el.

Liviu Dragnea i-a criticat pe Victor Ponta și pe Sorin Grindeanu. ”Nu se aștepta nimeni ca fostul nostru coleg să acționeze cu atâta îndărătnicie. Nu ne așteptam ca un alt fost coleg să susțină asemenea manevră”, a spus el.

”Azi, cei care vor să confrunte rezultatul alegerilor și care s-au încuiat pe dinăuntru în Guvern spun că sunt autoritar. Poate pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii, că am vrut să dăm independența justiției. Sunt autoritar pentru că am cerut să fie respectat programul de guvernare? Mi s-a obiectat că la Guvern vrem să facem si alte lucruri. Când din programul de guvernare e realizat mai puțin de 20%?”, a spus Dragnea.

Vorbind despre independența justiției, Dragnea a amintit de prezenţa, zilele acestea, la DNA a lui Nicolae Bădălău şi Adrian Ţuţuianu, pe de o parte, şi Darius Vâlcov, pe de alta. Nu e întâmplător, a atacat președintele PSD.

”Am crezut mult în Sorin Grindeanu și-mi asum asta. Din păcate, se agață de scaun în cel mai ilegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor care s-au baricadat în Palatul Victoria, ci pentru că structuri statutuare l-au numit acolo, aceleași care i-au retras sprijinul politic”, a spus președintele PSD. El s-a adresat și parlamentarilor care ar fi negociat cu Victor Ponta și Sorin Grindeanu.

”La toate întâlnirile nocturne la care ați fost acolo, câțiva colegi, despre ce s-a discutat? Despre funcții, dregătorii, afaceri. S-a discutat despre România, agricultură, educație, salarii și și pensii? Categoric nu”, a spus el.

Râsetele lui Grindeanu

În timp ce Liviu Dragnea își ținea discursul de la pupitrul Camerei Deputaților, în care își motiva inițiativa unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, camerele de filmat s-au îndreptat și asupra actualului premier.

Acesta a ascultat discursul așezat la o masă alături de Augustin Jianu și Victor Ponta, iar de mai multe ori, Grindeanu a izbucnit în hohote de râs când Dragnea vorbea despre justiție sau despre eșecul Executivului de a pune în aplicare programul de guvernare și promisiunile cu care PSD a câștigat alegerile.

Premierul a părut să își facă și niște notițe pe o foaie și a schimbat impresii cu Victor Ponta. De asemenea, actualu; prim-ministru l-a dezaprobat pe Dragnea scuturând din cap în momentele în care acesta vorbea despre cum și-a pus încrederea în Sorin Grindeanu, în urmă cu șase luni, iar rezultatele actualului Guvern nu s-ar fi dovedit pe măsura așteptărilor liderului PSD.

Potrivit Digi24.ro, premierul Sorin Grindeanu a revenit la microfonul Parlamentului după discursul liderilor politici, de unde a lansat un nou atac la adresa lui Liviu Dragnea.

”Oricine ar fi fost sau ar putea să vină viitor prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim-ministru. Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări. Să știți că singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie, lui Victor Ponta și altora de către domnul președinte în ultimele zile. Alea sunt lucruri clare. Al doilea lucru, cel legat de sistem. Ce luptă a avut domnul Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra OUG 13? A jucat cineva de aici, din sală, tenis cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare? Vă rog să vă răspundeți fiecare la aceste întrebări”, a spus Grindeanu

Băsescu zice că Vanghelie a fost din nou negociator șef

La începerea votului pe moțiunea de cenzură, fostul președinte Traian Băsescu a decis să părăsească sala de plen. Pe holul Parlamentului, actualul senator le-a mărturisit ziariștilor că tabăra lui Liviu Dragnea i-a contactat până târziu în noapte pe cei de la PMP. Băsescu susține însă că de racolări în favoarea PSD s-ar fi ocupat chiar și fostul social-democrat, Marian Vanghelie. ”Pana azi noapte tarziu i-au tot sunat. Pana si marele Vanghelos a sunat parlamentari PMP sa-i atraga de partea PSD. Sluga vrea sa para util in fata lui Dragnea”, a mărturisit Traian Băsescu.

Traian Băsescu nu a evitat însă să arunce și câteva cuvinte dure la adresa lui Liviu Dragnea: ”Liviu Dragnea a creat un sistem politic de dominare specific perioadei comuniste.La Guvern el lucra direct cu ministri lui Grindeanu, la Parlament e o singură voce, a lui, si parlamentarii PSD voteaza ca maimutele”. ”O parodie de motiune, in care s-a transformat o problema interna a PSD intr-o problema a unei institutii a statului. PSD nu face altceva decat sa demonstreze ca e inapt pentru guvernare. Dupa parerea mea, indiferent care va fi rezultatul, PSD trebuie sa treaca in opozitie”, a mai spus Basescu.

Ludovic Orban: Trebuie să scăpăm de gașca Dragnea – Vasilescu – Firea

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus, după votul moțiunii de cenzură, că ”am scăpat de o gașcă”, dar a venit momentul să scăpăm de cealaltă gașcă, compusă din Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu și Gabriela Firea.

Conducerea PNL se va întruni pentru a stabili care va fi, în perioada imediat următoare, strategia față de cee ace se întâmplă acum în politica românească.

Cătălin Ivan. ”Asistăm la teleormanziarea României”

Europarlamentarul Cătălin Ivan spune că în această perioadă ”asistăm la teleormanizarea României” și că președintele PSD, Liviu Dragnea, ”încearcă să pună stăpânire pe toate instituțiile statului, promovând non-valori”.  ”Milioanele de români care au votat în decembrie și-au văzut votul confiscat de această grupare mafiotă. Europa se uită siderată cum un singur om, mai rău decât în Ungaria, încearcă să pună stăpânire pe toate instituțiile statului promovând non-valori, având obediența față de șef drept singură mare calitate”, a scris Cătălin Ivan pe Facebook. ”Asistăm neputincioși la teleormanizarea României. Viorica Dăncilă, propunere de premier?!!! Carmen Dan?!!! Sevil Shhaideh – Dumnezeul dezvoltării României?!!! Este timpul să ne trezim. PSD are oameni infinit mai bine pregătiți care pot să guverneze această țară. Să nu vă fie frică de privirea atentă a lui Bădălău. Să vă fie teamă că familiile voastre, prietenii, vecinii, rudele, cei care v-au votat se vor uita cu emoție și speranța la votul fiecăruia dintre voi”, a mai spus Cătălin Ivan. – Foto: Digi24.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here