Acasă Politic Guvernul Grindeanu merge mai departe

Guvernul Grindeanu merge mai departe

DISTRIBUIȚI

Guvernul Grindeanu nu a picat, așa cum era de așteptat, în urma moţiunii de cenzură depusă de PNL și USR, dar puterea a fost criticată de un aliat de nădejde, UDMR. Au fost 161 de voturi favorabile, opt împotrivă și 33 nule. PSD, ALDE și UDMR s-au abținut de la vot, iar minoritățile naționale nu au avut o poziție. Dacă toți parlamentarii opoziției ar fi votat în favoarea moțiunii de cenzură s-ar fi strâns 168 de voturi.

Moţiunea de cenzură conţine critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

Premierul, ironic: ”Mă așteptam la mai mult de la noile generații de politicieni, dar ei au ales să salveze România prin somn”

Declarații ale prim-ministrului Sorin Grindeanu: ”Ieri am abrobat bugetul pe 2017. Știu că nu a fost ușor și apreciez străduința dvs. Avem toate pârghiile pentru a implementa planul de guvernare pentru care românii au votat PSD. Opoziția a depus o moțiune de cenzură. E constituțional, dar moțiunea nu-și mai are obiectul. Mă așteptam la o atitudine profesionistă de la PNL când vine vorba de lucruri serioase.

L-au trimis pe Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, să susțină moțiunea. În mandatul său a fost modificat Codul penal, amendat de CCR. Nu a fost niciodată vorba de o ordonanță privind grațierea. Mă așteptam la mai mult de la noile generații de politicieni, dar ei au ales să salveze România prin somn.

Ați auzit discursul președintelui. Cred că a reieșit clar dorința lui Iohannis să pună din nou guvernul meu. Guvernul său va rămâne cunoscut în istorie ca Guvernul Zero.

Cred că avem o datorie față de alegători să ne asumăm guvernarea acestei țări. Sper ca astăzi să tranșăm lucrurile și să ne întoarcem la treabă. Autoritățile locale au proiecte pentru a îmbunătăți viața românilor.

Suntem astăzi în fața Parlamentului pentru a vă spune că ne asumăm integral programul de guvernare. Am crescut salariul minim, am crescut punctul de pensie, am eliminat CASS pentru pensionari, am adus transport gratuit pentru studenți. Nu voi fi niciodată de acord cu ura împotriva familiei și copiilor. Avem soții, părinți sau copii care au ajuns să-și arunce cuvinte grele. Nu pot accepta că există două Românii. Cred că acesta este mesajul pe care fiecare om politic trebuie să-l dea, în sensul echilibrului, toleranței și dialogului.

Guvernul va susține în continuare lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept.

Va fi un guvern al dialogului. E singura modalitate în care putem merge mai departe, împreună, ca națiune. Oamenii au nevoie de drumuri, școli, spitale. Companiile au nevoie de credibilitate. Mai au nevoie de ceva: dialog, consultare și transparență. Acest guvern va avea permanent un dialog cu românii și va fi transparent. Vă rog să aveți deplină încredere în Guvernul pe care îl conduc și să respingeți această moțiune”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea: ”Lăsați guvernul să guverneze”

Liviu Dragnea: Când s-a vorbit despre ordonanța rușinii a fost vorba despre ordonanța Prună, când s-au modificat articole din Codul Penal în 24 de ore? Atunci nu au fost puse în practică toate deciziile CCR. Cum și-a permis acel guvern?

M-am așteptat cel puțin de la politicienii din PNL la mai multă înțelepciune în aceste momente dificile. Ne-am înșelat.

PNL, USR și Iohannis nu sunt interesați decât de un biet capital politic, cu riscul de a dezbina România. Când veți accepta că ați pierdut alegerile?

Nu este prima dată când PSD guvernează în condiții de ostilitate.

Acest Guvern a făcut pentru români într-o lună cât n-a făcut Guvernul Cioloș într-un an.

Cât credeți că veți mai duce această luptă? Cui ajută prelungirea acestei stări de ură?

Lăsați Guvernul să guverneze. Programul său a fost contestat, dar votat de români. De ce? Pentru că vrem ca românii să aibă spitale bune, școli moderne, să fie siguri și apărați la ei în țară?

Guvernul a înțeles poziția oamenilor din stradă și a renunțat la Ordonanța 13.

Mă așteptam la o invitație de a se reface aceste legi împreună aici, în Parlament. Aceste modificări trebuie făcute pentru a oferi judecătorilor instrumente legale de judecată și pentru a feri oamenii de o judecată nedreaptă.

Această moțiune nu ajută României. Vreți să continuați campania electorală.

Vom guverna România și România va crește, indiferent câte piedici ați încerca să ne puneți!

Președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu: ”Au ieșit niște coduri catastrofale care transformă România într-o republică a procurorilor”

Călin Popescu Tăriceanu a avut un discurs critic la adresa fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, la dezbaterea pe moțiunea de cenzură și a relatat un episod în care acesta din urmă ar fi cerut de la PNL o derogare de la o decizie a partidului pentru a-și lega numele de modificările aduse la codurile penale.

”Am să vă povestesc o istorie interesantă. La finele lui 2008, după cum știți, PNL a trebuit să treacă în opoziție și hotărârea luată atunci a fost ca niciun din membrii Executivului care tocmai își încheia mandatul să nu mai participe la viitorul guvern. Am avut o surpriză. Am avut pe cineva care era în funcție la momentul respectiv și care mi-a spus că vrea o derogare. A spus: sunt ambalat într-un proiect foarte mare, am pornit la drum să refacem codurile și vreau să îmi leg numele de acest proiect foarte important. Și fostul ministru a devenit ministru al Justiției și în cabinetul următor. (..) La noi, oamenii nu sunt atașați de valori și de principii, ci de cu totul și cu totul altceva. Ce a ieșit? (…) Au ieșit niște coduri catastrofale care transformă România într-o republică a procurorilor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu: ”Spre deosebite de ordonanţa ruşinii, codurile au fost dezbătute aici în Parlament”

Cătălin Predoiu, prim-vicepreședintele PNL, i-a explicat premierului că modificările făcute în timpul mandatului său au fost discutate public, în Parlament, nu ca ordonanța adoptată de guvernul său săptămâna trecută. ”Din cele 15.000 de alineate, câteva au fost invalidate de CCR. Ce nu ştiţi de asemenea este că foarte multe dintre ele au fost elaborate aici, în Camera Deputaţilor. (…) Este păcat că daţi cu piciorul la munca noastră, a sistemului judiciar şi a Parlamentului. Codurile au fost unul dintre puţinele proiecte concretizate în România. Spre deosebite de Ordonanţa ruşinii, codurile au fost dezbătute aici în Parlament.

Ordonanţa ruşinii a fost aşa de transparentă că i s-a văzut Teleormanul, iar poporul a fost aşa de hotărât că nu se mai văd nici frunzele de la morcovi, domnilor”, a declarat Cătălin Predoiu.

Preșdintele UDMR, Kelemn Hunor: ”În România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept”

Kelemen Hunor a declarat că pentru UDMR preocuparea esențială nu este soarta Guvernului Grindeanu. ”Dilema noastră nu este dacă acest guvern, la nici două luni de la alegerile parlamentare, mai are majoritate parlamentară sau nu. În România anului 2017 există separarea reală a puterilor în stat sau această separare este doar o ficțiune? În România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept. Nu doar din 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept. Dacă legile votate în Parlament nu sunt aplicate și respectate, oare putem vorbi de stat de drept în sensul real al acestei sintagme?” s-a întrebat retoric Kelemen Hunor.

În acest context, șeful UDMR a dat ca exemplu articole din Legea educației ”care de cinci ani nu sunt puse în aplicare”, nerespectarea unor acorduri semnate și ratificate de România în materie de minorități naționale, limbi regionale etc. ”Putem spune oare că avem stat de drept? Este oare stat de drept acolo unde se renaționalizează proprietățile bisericilor, unde deciziile CCR rămân doar texte scrise pe o hârtie, fără nicio valoare pentru unii?” a mai punctat liderul UDMR.

”Deciziile justiției au fost influențate. Din cauza lipsei separării puterilor în stat, drepturile fundamentale ale omului au fost afectate. Statul de drept nu există, pentru că separarea puterilor în stat de ani de zile rămâne o glumă proastă și o ficțiune grotească. România, din păcate, de ani buni nu este guvernată și din când în când pare că nu este nici guvernabilă. Nu are cum să existe un stat de drept real, în condițiile în care puterea legislativă este ocolită și legiferarea se face în altă parte (prin asumare, prin OUG)”, a precizat Kelemen.

”Ce se va întâmpla cu guvernul Grindeanu nu are o importanță deosebită. Azi, după greșelile Guvernului Grindeanu, dar necunoscând intențiile celor care au inițiat moțiunea de cenzură, nu se poate vota cu inima deschisă nici pentru moțiune, nici împotriva ei. Astăzi deputații și senatorii UDMR se vor abține la vot”, a conchis Kelemen Hunor.

Senatorul PMP, Traian Băsescu către Popescu – Tăriceanu: ”De ce fugiți de cetățeni, vorbiți cu ei la telefon!”

Fostul președinte al României și șef al PMP, senatorul Traian Băsescu Traian Băsescu s-a contrat cu președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu, pe tema protocoalelor care ar fi fost încheiate între DNA, Parchete și SRI, la solicitarea CSAT. Băsescu i-a reamintit lui Tăriceanu că și el a făcut parte din CSAT, în calitate de prim-ministru.

Tăriceanu: ”Domnule președinte, stimați colegi, sunt convins că aritmetica e imbatabilă. Patru ani de mandat ai mei, trei ai lui Ponta, dumneavoastră ați avut 10 ani. Boc nu se pune! (…) Dar dumneavostră ați spus în nenumărate rânduri: sunt cel mai bine informat om din țară; toate informațiile ajung la mine. Și atunci vă întreb un lucru, cum de această informație nu a ajuns la dvs. Ori erați bine informat, ori ați fost tras pe sfoară?”

Băsescu: ”Am ajuns la concluzia că pot să-mi mențin afirmația. Am fost cel mai bine informat om politic, dar n-am știut decât 10 la sută. În condițiile astea vă dați seama cât știu cei doi președinți de camere”.

Tăriceanu: ”Fiecare cu gașca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetățenii”

Băsescu: ”Asa este, am văzut cât sunteți cu cetățenii numai zilele astea, în Piața Victoriei. Și vă mai pot spune ceva. Se vede cât sunteți cu cetățenii, că toți v-ați pitit de frică pentru că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiți de cetățeni, vorbiți cu ei la telefon”.

Tăriceanu: ”Să știți că pe mine mă sună și noaptea, n-aveți grijă”.

Băsescu: ”Da,  dar spuneți cinstit, câți vă înjură zilele astea?”

Tăriceanu: ”Să stiți că e greu să depășească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here