Acasă Social Guvernul modifică din nou legislația rutieră/Fără telefon sau ale alte dispozitive cu...

Guvernul modifică din nou legislația rutieră/Fără telefon sau ale alte dispozitive cu funcții foto, video și de înregistrare la volan

DISTRIBUIȚI

Guvernul modifică astăzi, din nou, legislația rutieră și interzice șoferilor utilizarea telefonului cu mâinile, sub orice formă, în timp ce aceștia conduc. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrar, șoferii vor fi sancționați cu patru puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem ”hands-free”.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Această propunere de modificare a Codului rutier se află pe agenda ședinței de luni a Guvernului și va schimba prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel:

La articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

O statistică a reprezentanței Comisiei Europene în România, întocmită în anul 2018, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here