Acasă Info Local HANNES SWOBODA: „ROMÂNIA ARE O ACTIVITATE EXCELENTĂ ÎN CERCETAREA DE ÎNALTĂ CALITATE”

HANNES SWOBODA: „ROMÂNIA ARE O ACTIVITATE EXCELENTĂ ÎN CERCETAREA DE ÎNALTĂ CALITATE”

DISTRIBUIȚI

Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi membru al Parlamentului European, a efectuat luni o vizită oficială în România.

Cu acest prilej, Hannes Swoboda a vizitat Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) şi platforma de cercetare Măgurele, unde se construieşte cel mai amplu proiect paneuropean de cercetare în domeniul laserilor, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Hannes Swoboda s-a declarat profund impresionat de nivelul cercetării din România, apreciind eficienţa ţării noastre în acest domeniu.

„Este foarte important să avem un nivel înalt de cercetare nu doar în Europa Occidentală, ci peste tot în Europa, deci şi în România. Există multe prejudecăţi legate de ţările din Estul Europei, cu precădere despre România, dar dacă privim astăzi această ţară care înregistrează cea mai importantă creştere economică din UE şi dacă privim acest centru de cercetare înaltă este limpede că România încearcă să reducă decalajul şi să ajungă din urmă alte state europene în acest domeniu. Trebuie să vă spun că România are o activitate excelentă în cercetarea de înaltă calitate”, a declarat Hannes Swoboda, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

Demnitarul european a reliefat că investirea banilor europeni în domeniul cercetării reprezintă o bună oportunitate în crearea de noi locuri de muncă, dar şi pentru încurajarea cercetătorilor şi specialiştilor să profeseze în propria ţară. „Cred că cercetarea este un domeniu ideal pentru a investi fondurile structurale. E nevoie de investiţii în diverse infrastructuri, dar este la fel de important să investim în şcoli, în universităţi şi în cercetare. Sper că, alături de sprijinul UE, să apară oportunitatea unor noi locuri de muncă în acest centru de cercetare, fiindcă este şi o formă de a menţine specialiştii, cercetătorii, tehnicienii şi oamenii de ştiinţă în ţară. Noi apărăm libertatea cetăţenilor de a-şi găsi locuri de muncă în alte state, dar nu vrem ca cetăţenii să fie împinşi în afara graniţelor ţării lor, deoarece nu găsesc locuri de muncă de calitate. Ce se întâmplă aici este, de asemenea, o oportunitate şi pentru revenirea în ţară a unor specialişti care au făcut studii în străinătate”, a mai spus Hannes Swoboda. Acesta a precizat şi că folosirea fondurilor structurale în dezvoltarea domeniului cercetării din România este nu numai în interesul României, dar şi al altor state europene, fiindcă Uniunea Europeană nu poate concura cu Statele Unite sau Republica Populară Chineză, atât timp cât există decalaje între statele membre UE.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a salutat prezenţa în ţara noastră a preşedintelui Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi a reiterat angajamentul Executivului de a considera cercetarea un motor de creştere şi competitivitate şi de a sprijini, în consecinţă, acest domeniu esenţial pentru dezvoltarea ţării.

„Proiectul de la Măgurele reconfirmă faptul că politicile Guvernului în domeniul cercetării produc rezultate. Unul dintre acestea este Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, dar aş menţiona şi proiectul Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră, ambele fiind iniţiative de succes apărute în urma consolidării finanţării cercetării aplicate în România. Vor mai urma şi alte programe orientate către stimularea cercetării în România, însă, pe lângă alocările bugetare, un rol tot mai mare în finanţarea proiectelor îl vor avea fondurile europene”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu. În acest sens, ministrul român a mulţumit Parlamentului European pentru aprobarea noului program Orizont 2020 prin care marile proiecte de cercetare beneficiază de alocări financiare substanţiale.

La eveniment au participat şi Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, şi Nicolae Victor Zamfir, director general IFIN-HH şi director al proiectului ELI-NP

Un alt punct pe agenda lui Hannes Swoboda a fost Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), unde a vizitat platforma de cercetare a micro şi nanomaterialelor din UPB, şi s-a întâlnit cu preşedintele Senatului universităţii şi preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu, rectorul UPB, George Darie, secretarul de stat pentru Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Tudor Prisecaru, şi secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here