După tragicul incident de la clubul bucureștean Colectiv, când, pentru prima dată în România, “societatea civilă” a reușit să înlocuiască guvernul în funcțiune cu unul ineficient, am crezut că a venit timpul unor schimări profunde. Am crezut în sloganul ”Vom face o altfel de politică”. M-am înșelat. În guvernul ineficient, zis si ”Guvernul Meu”, au apărut niste Fluieră-n vânt, care au manageriat defectuos treburile țării, l-au compromis pe specialistul Dacian Cioloș și ideea de tehnocrat.
Și pentru că nu era suficientă această ”eroare națională”, după alegerile generale din acest an, în Parlamentul României au intrat și niște Fluieră-n vânt care se pricep la toate. Îi vedem pe micile ecrane băgându-se sau băgați în seamă, susținând că ei vor să facă o altfel de politică. Ideea nu este rea. Dar de unde atâta știință și dorință de a face o altfel de politică? În locul unor idei valoroase, pe care le-ar putea susține pentru a aduce un plus de valoare și imagine Parlamentului României, acești Fluieră-n vânt promovează cretinismele scoase din gușă de prietenii politici și aduc în derizoriu orice idee, fie ea și constructivă, a adversarilor. Fac o precizare: pe acești Fluieră-n vânt îi întâlnim în toate partidele politice și nu sunt puțini. În unele partide sunt mai mulți, în altele mai puțini, dar sunt acolo.
Mi-ar fi plăcut să văd printre parlamentari și niște ONG-iști adevărați care s-au remarcat prin acțiunile lor benefice societății. Am văzut un astfel de ONG-ist care se bătea, la propriu, cu membri ai mafiei lemnului, cei care au distrus mare parte din fondul forestier. Am văzut un altul care salvează urși și pui de urs. Am văzut alții care fac, prin acțiunile și activitățile lor, adevărate minuni în domeniul sănătății și exemplele pot continua. Pe aceștia nu i-am văzut înghesuindu-se pe liste de partid. Ei își cunosc foarte bine menirea și stau acolo.
Dar, întotdeauna, niște Fluieră-n vânt ies în față. Ei sunt găunoși, tupeiști, lipsiți de morală, neprofesioniști și au obrazul gros. Un astfel de Fluieră-n vânt care face parte din Parlamentul României, invitat la televiziune, nu știa când a intrat România în NATO sau când fostul președinte al SUA – George Bush Jr. – a vizitat Bucureștiul. El a intrat în Parlament pe lista partidului aghiasmă sau fără doctrină. Ca el sunt mulți. Probabil nu știu ei aspecte definitorii pentru a deține o astfel de demnitate publică dar, cu siguranță, știu o mulțime de date despre viața privată a adversarilor politici, pe care le repetă ca niște flașnete stricate de câte ori au ocazia și în orice context. Total distructiv pentru ei, spun eu. Dar parcă eu aș conta… Nu contează votul meu și atunci ce pretenție să am?
Pentru poporul român, acești Fluienr-n vânt reprezintă o amenințare. Pe ei îi găsim în locurile unde se iau decizii de interes public și nu cred că spun vorbe mari când spun de interes național.
Odată ce au fost învestiți cu astfel de demnități publice, nepricepându-se la ceva, acești Fluieră-n vânt vor face tot ce le stă în puțință să-și consolideze poziția în organizările sociale din care provin și să-și conserve noul statut. Pentru asta ei vor fi cei care nu-și vor asuma răspunderi pentru a promova proiecte de legi bune, îndrăznețe, drepte și care să reziste mulți ani, ei se vor sustrage de la votul în comisiile din care fac parte, atunci când adversarii lor politici vor promova astfel de proiecte, ei vor fi cei care vor vota cu două mâini împotriva ridicării imunității parlamentare a vreunui „pretenar” etc. etc. etc. Ei vor fi aceia pe care îi vom vedea la tv promovând o altfel de politică, respectiv cea distructivă pentru partidele lor. Politica la modul: mama ta e nu știu cum, tu și tatăl tău sunteți niște penali, tu nu știu ce studii ai și nu știu pe la ce instituții de învățământ le-ai făcut, tu ești mârlan, ba tu ești mârlan și exemplele pot continua la nesfârșit. Revedeți aspectele din recenta campanie electorală, dar și după.
Din păcate, din categoria Fluieră-n vânt fac parte nu numai personaje nou venite în Parlamentul României, ci și unele cu mai multă „experiență”. Nu le dau numele, îi cunoașteți. Ce este de făcut? ”Ignore!” – JOHN DRAGOMIR