Acasă Interne IGSU: Activitatea salvatorilor din acest weekend

IGSU: Activitatea salvatorilor din acest weekend

DISTRIBUIȚI

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari au răspuns la 4.726 de solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel național.

În acest timp, echipajele SMURD au fost în prima linie, iar eforturile lor au condus la acordarea măsurilor de prim ajutor pentru mai bine de 3.700 de persoane.

De asemenea, pompierii militari au gestionat 529 misiuni în sprijinul comunităților și bunurilor acestora, printre care se numără operațiuni de descarcerare și de salvare a persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții.

În acest sfârșit de săptămână, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 446 de incendii înregistrate în diverse zone ale țării. Din totalul acestora, un procent mai mare de 60% îl reprezintă arderile de vegetație, în urma cărora a fost afectată o suprafață de peste 1.500 ha de teren.

Datorită răspunsului eficient furnizat de către pompieri pe durata misiunilor desfășurate în ultimele 72 de ore, 39 de persoane au fost salvate din situații critice.

În cursul acestui weekend, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, cele mai multe dintre acestea vizând prezența animalelor periculoase în județele Argeș, Brașov, Covasna, Neamț și Sibiu.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem un apel la responsabilizare și reamintin populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

În plus, precizăm că responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie prioritară, întrucât aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!

Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU sunt instrumente esențiale pentru consolidarea gradului de reziliență a comunităților.

Accesați acum www.fiipregatit.ro sau descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. […] În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari au răspuns la 4.726 de solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel național. În acest timp, echipajele SMURD au fost în prima linie, iar eforturile lor au condus la acordarea măsurilor de prim ajutor pentru mai bine de 3.700 de persoane. De asemenea, pompierii militari […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here