Acasă Info Local Ilfov/881 persoane în carantină instituționalizata

Ilfov/881 persoane în carantină instituționalizata

DISTRIBUIȚI

Astăzi 06 aprilie 2020, la nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, la ora 15:00 se aflau în carantină instituționalizată un număr de 881 persoane și un număr de 1.636 persoane erau izolate și monitorizate la domiciliu, anunță Instituția Prefectului Județului Ilfov.

În ceea ce priveşte bilanţul acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de izolare în conformitate cu legislația în vigoare și de impunere a normelor legale specifice stării de urgență, la nivelul judeţului Ilfov, în ultimele 24 de ore, peste 347 de forțe de ordine ilfovene au desfășurat 62 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
Astfel, a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 1.431 persoane și 589 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat 41 de verificări la societăți comerciale și persoane fizice autorizate.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, acționează permanent în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.
În urma desfășurării acestor acțiuni privind respectarea prevederilor din Ordonanțele Militare emise de ministrul afacerilor interne a reieșit faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, motiv pentru care reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au aplicat 79 de sancțiuni în valoare de 141.320 lei, iar Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare de 73.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Situaţia persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată este adusă zilnic la cunoştinţa reprezentaţiilor unităţilor administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, la nivel local, măsuri de verificare și sprijin a persoanelor izolate/carantinate. Subliniem faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

REAMINTIM cetățenilor că în data de 04 aprilie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 284 Ordonanța Militară nr. 7 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Acestea sunt:
– Instituirea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița;
– Suspendarea tuturor zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 05 aprilie 2020, ora 23.00;
– Prelungirea măsurii suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020;
– Suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență;
– Completarea, la intrarea în România, a unei declarații pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19;
– Prevederile din paragraful anterior se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator;
– Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă condițiile minimale prevăzute de art. 14 din aceeași Ordonanță Militară;
– Obligația ministerelor cu rețea sanitară proprie și a autorităților administrației publice locale de a asigura asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19;
– Obligația personalului gărzilor forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică de a participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic.

Nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.

Reamintim cetățenilor faptul că pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/. La dispoziția cetățenilor sunt, de asemenea, platformele online www.stirioficiale.ro și www.cemafac.ro. Obiectivul principal al platformei www.stirioficiale.ro este combaterea dezinformării și a fake news-urilor, iar platforma www.cemafac.ro este un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece, care vă va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a dumneavoastră, a familiei și a comunității în această perioadă.

De asemenea, nu uitați că începând cu data de 03 aprilie a.c., în contextul epidemiei de COVID-19 și pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al instituțiilor publice, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, a lansat platforma digitală https://aici.gov.ro/home. Aceasta servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate de către cetățeni instituțiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online.

VĂ RUGĂM să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face în continuare apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială și prevederile Ordonanțelor Militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Trebuie să ne amintim în fiecare moment că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim.
Vă rugăm să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here