În 2017, ITM Ilfov a efectuat 80 de controale la angajatorii cu sediul social sau puncte de lucru în județul Ilfov în domeniul construcțiilor, aplicând 98 de sancțiuni atât în domeniul relațiilor de muncă, dar și în cel al securității și sănătății în muncă. 16 amenzi au fost în valoare de 106.000 lei. De asemenea, au fost date 82 de avertismente, fiind dispuse 60 de măsuri.
Au fost efectuate controale în cadrul campaniilor privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarata în urma cărora au fost identificate trei persoane care lucrau fără forme legale, aplicandu-i-se angajatorului o amendă în valoare de 30.000 lei. Unui alt angajator i s-a intocmit dosar penal pentru că a fost depistat cu mai mult de cinci persoane care nu aveau contract individual de muncă, ulterior Parchetul schimbând încadrarea juridică în amendă contravențională pe motiv că angajatorul nu prezintă pericol social.
Reprezentanții ITM se plâng însă că întâmpină dificultăți în cadrul acțiunilor de control: Angajații fug de la locul de muncă, refuză să completeze fișele de identificare-tip ale Inspecției Muncii, prezintă date eronate și identitate falsă. Persoanele depistate nu au asupra lor actele de identitate, fiind dificil de identificat chiar și cu ajutorul jandarmilor, iar ITM nu poate aplica sancțiuni contravenționale persoanelor găsite fără contract individual de muncă.
Angajatorii, nemulțumiți că în timpul controlului li se întrerupe programul, refuză desfășurarea controlului în lipsa lor, contrar prevederilor legale. Mai mult, unii angajatori au atitudine agresivă față de inspectorii de muncă, restricționând accesul acestora pe proprietatea privată aparținând persoanelor fizice. Nu în ultimul rând, inspectorii sunt intimidați cu câini de pază.
ITM Ilfov se plânge de insuficiența mijloacelor auto necesare deplasării în teren și limitarea consumului lunar de carburanți și de faptul că la apariția mașinilor instituției într-o localitate, angajatorii așa-ziși “dezvoltatori imobiliari” au angajați “coade” care anunță vizita inspectorilor de muncă în zonă și atunci o parte din angajatori fie închid punctele de lucru cu lacăt și nu mai pot fi controlați, fie persoanele care desfășoară activitate fără forme legale dispar din locații, inspectorii de muncă nemaiputând efectua actul de control. – VLAD CRISTEA