Canalizarea, pentru mulți români, doar un vis
Lipsa canalizării reprezintă, încă, o mare problemă pentru foarte mulți români. Ultimele date pe care Institutul Național de Statistică le-a transmis, scrie Libertatea, arată că, din totalul de 2.861 de comune din România, doar 871 au instalații de canalizare publică.
“În anul 2016, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodăriile populaţiei şi din unităţile economice şi sociale s-a desfăşurat în 313 municipii şi oraşe şi în 871 comune”, precizează INS.
Totodată, șapte municipii și orașe, din cele 320 câte există în România, nu au nici acum rețele de canalizare publică.
Fruntaș este județul Brăila, unde, din 40 de comune, una singură are rețea de canalizare publică. Aici, 37 de comune au rețele de alimentare cu apă potabilă. Urmează județul Giurgiu, unde doar două comune au canalizare, urmat de Teleorman, unde, din 92 de comune, doar patru au rețele de canalizare.
În județul Ialomița, din 59 de comune, doar cinci au canalizare și 53 rețea de apă potabilă. În județul Botoșani, din cele 71 de comune, doar șase au rețele de canalizare publică. 40 de comune din Botoșani au rețele de alimentare cu apă potabilă. În judetul Călărași, din 50 de comune, doar 6 au canalizare, iar 44 de comune au apă potabilă.
Situația nu este roz nici în județul Ilfov. În comunele din imediata vecinătate a Bucureștiului s-au mutat tot mai multe persoane. Este singurul județ din România cu creștere demografică, populația ajungând acum la 437.612. Doar că, aici, mulți oameni au fose și folosesc apa din puțuri.
Datele INS arată că în județul Ilfov, din 32 de commune, 19 au rețele de canalizare publică, în timp ce doar 20 au rețele de alimentare cu apă potabilă.
La polul opus, cel mai bine la capitolul rețele de utilități publice stau județele Cluj și Bacău. Astfel, în județul Cluj, din 75 de comune, 46 au rețele de canalizare publică și 73 au rețele de alimentare cu apă potabilă. În județul Bacău, din 85 de comune, 42 de comune au canalizare și 70 au rețele de apă potabilă.
Datele Institutului Național de Statistică mai arată că în oraşele Bechet (Dolj), Măgurele (Ilfov), Potcoava (Olt), Miercurea Sibiului (Sibiu), Milisăuţi şi Cajvana (Suceava) există un grad redus de echipare a străzilor cu reţele de distribuţie a apei potabile (sub 10% din lungimea străzilor). Aceasta este situația de la sfârșitul anului 2016.