Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) și Consiliul Județean Ilfov au făcut un parteneriat pentru soluții la criza forței de muncă.
AHK va da consultanță privind învățământul dual în județul Ilfov: va face o strategie și un plan de acțiune pentru implementarea învățământului dual, dar și o campanie de promovare. Durata contractului este de patru ani, iar valoarea este de aproape 500.000 de lei, fără TVA.
Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Azi vorbim de forța de muncă. Aveți experiență care ne-ar putea ajuta. Și, pentru că roata a fost deja inventată, noi vrem să o folosim, nu să o mai inventăm o dată. Nu vreau ca Ilfovul să fie doar poarta spre București. Îmi doresc să fie un spațiu prietenos cu mediul de afaceri, unde firmele să se poată dezvolta, pentru că numai așa putem produce plus valoare”.
Camera de Comerț Româno-Germană are mai multe parteneriate privind învățământul dual cu inspectoratele școlare județene. Acesta este primul contract semnat cu o administrație publică.
Sebastian Metz, directorul general al AHK: ”Venim cu experiența din Germania și vom investi în acest proiect cunoștințele învățământului german. Dezvoltarea învățământului dual e un proiect foarte important pentru noi. O vom face cu bucurie, energie și angajament. Vă felicit pentru abordarea strategică în dezvoltarea învățământului dual. Nu am mai întâlnit nicio altă administrație publică în țară cu această gândire strategică si pe termen lung”.
Din acest an școlar există învățământ dual și în Ilfov, dar din cauza reticențelor părinților și a firmelor au fost înființate numai trei clase: două la Brănești și una la Buftea. În total sunt puțin peste 80 de elevi. Anul viitor urmează extinderea sistemului dual în cât mai multe licee.
Consiliul Județean își propune să fie promotorul sistemului de învățământ dual. Primii pași în susținerea dualului i-a făcut anul trecut: o dezbatere cu toți actorii implicați, inclusiv firme, urmată de patru întâlniri cu absolvenți ai claselor a VIII-a, cu profesorii și cu părinții lor, în Pantelimon, Moara Vlăsiei, Jilava și Chiajna.
Tot anul trecut, reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov au mers la Brașov, împreună cu elevi și profesori, ca să vadă un model de bune practici – Școala Profesională Germană ”Kronstadt”.
Învățământul dual este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici. Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională. Elevii fac 20% practică și 80% teorie, în primul an de studiu, și ajung ca în ultimul an să aibă 75% practică și 25% teorie.