Acasă Economie Ilfovenii, printre cei mai pretențioși când e vorba de lefuri  

Ilfovenii, printre cei mai pretențioși când e vorba de lefuri  

DISTRIBUIȚI

salarii-ilfov

eJobs: Femeile vor un salariu de 2.311 lei, în timp ce bărbaţii

au pretenţii mai mari, de 2.880 lei lunar

 

România este una dintre ţările cu cele mai mici salarii din Europa, dar asta nu-i împiedică pe români să-şi stabilească un anumit nivel de pretenţii în ceea ce priveşte remuneraţia lunară de la angajator. Potrivit datelor publicate de portalul online eJobs.ro, aşteptările românilor par însă decente, media naţională fiind undeva la 2.595 de lei, venitul net lunar.

Femeile ar accepta, dacă ar obţine jobul dorit, un salariu minim net lunar de 2.311 lei, cu peste 500 de lei mai puţin decât bărbaţii, care ar dori să câştige 2.880 de lei.

Cercetarea eJobs a evidenţiat că, dintre toţi respondenţii, bărbaţii între 45 şi 65 de ani au cele mai mari aşteptări salariale. Astfel, bărbaţii între 45 şi 54 de ani şi-ar dori să primească un salariu just (salariu considerat corect din punctul de vedere al respondentului) net lunar de 4.146 de lei, în vreme ce bărbaţii între 55 şi 65 de ani ar fi mulţumiţi cu un câştig just net lunar de 4.091 de lei. La fel ca în cazul bărbaţilor, cele mai mari aşteptări salariale le au femeile din grupa de vârstă 45 – 65 de ani. Spre deosebire de bărbaţi, femeile între 55 şi 65 de ani au cele mai ridicate aşteptări salariale juste, cu 3.853 de lei, în vreme de femeile între 45 şi 54 de ani s-ar mulţumi, lunar, cu 3.527 de lei.

Cele mai mici aşteptări salariale juste sunt pe intervalul de vârstă 18-24 de ani, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Bărbaţii între 18 şi 24 de ani se aşteaptă să primească 2.153 de lei net pentru jobul dorit, în timp ce femeile de 18-24 de ani îşi doresc 1.870 de lei net.

Pe niciuna dintre grupele de vârstă analizate de eJobs aşteptările salariale ale femeilor nu le egalează sau nu le depăşesc pe cele ale bărbaţilor.

Cele mai mari diferenţe de aşteptări salariale între femei şi bărbaţi (ca valori absolute în lei) se înregistrează pe intervalul de vârstă 25-34 de ani. În vreme ce bărbaţii de 25-34 de ani apreciază că un salariu just pentru jobul căutat este de 3.637 de lei net, femeile din categoria de vârstă menţionată au aşteptări salariale de 2.877 de lei net.

Cercetarea a scos în evidenţă că, deşi angajaţii din Capitală sunt cel mai bine plătiţi la nivel naţional, candidaţii din Vestul ţării au aşteptări salariale mai mari decât în Bucureşti. Studiul subliniază că salariul net considerat just de candidaţii din Vest care vor un job este de 3.618 lei, cu 62 de lei peste câştigurile dorite de candidaţii din regiunea Bucureşti – Ilfov. Pe de altă parte, candidaţii din Nord-Est au cele mai modeste aşteptări salariale juste la nivelul ţării, cu un câştig lunar aşteptat de 2.784 de lei net.

În Sud-Vest – Oltenia, candidaţii dau dovadă de cea mai mare flexibilitate când vine vorba de negocierea salariului, cu o diferenţă între salariul considerat just şi salariul minim acceptat de 33%. Cea mai mică marjă de negociere a salariului (17%) se regăseşte în Vest.

Studiul eJobs a fost realizat între 1 şi 15 iunie 2016, pe un eşantion de 1.271 de utilizatori ai platformei de recrutare. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here