Inspectoratul Regional în Construcții București-Ilfov se confruntă cu probleme generate în principal de numărul redus de personal, având în vedere amploarea și diversitatea activității pe care o desfășoară, a sublinat Dragoș Vodă, directorul adjunct al instituției, cu prilejul reuniunii Colegiului Prefectural. Cu toate acestea, de la înființarea instituției până în prezent, colaborarea dintre IRC București-Ilfov și celelalte instituții județene și cu reprezentanții localităților din Ilfov a fost foarte bună, a spus Vodă. ”Instituția noastra este un partener de dialog al tuturor autorităților ilfovene și a sprijinit, în limitele competenței și atribuțiilor sale, toate acțiunile desfășurate de acestea până în prezent”.
În context, prefectul județului, Daniel Mihai Rășică, a subliniat necesitatea dezvoltării relațiilor instituționale, având în vedere și implicarea IRC București-Ilfov în managementul situațiilor de urgență. De asemenea, prefectul a remarcat dificultatea activității derulată de IRC, în condițiile în care Ilfovul ocupă primul loc, alături de București, în ceea ce privește volumul construcțiilor. Numărul mare de imobile noi precum și dezvoltarea accelerată a unor zone au determinat apariția unor problemele noi, cum ar fi inexistența unui Nomenclator al străzilor la nivel județean. Prefectul Rășică a menționat că la solicitarea sa va fi realizat un astfel de nomenclator. ”Am solicitat tuturor localităților să ne trimita date actualizate referitor la noile artere apărute. Sunt o groază de modificări de la an la an. Un astfel de document este esențial pentru activitatea tuturor instituțiilor județene”.
La fiecare sfârșit de săptămână, populația județului se dublează
Reprezentantul IRC București-Ilfov a menționat că o altă problemă cu care se confruntă instituția o reprezintă lipsa unui Plan județean de amenajare a teritoriului, care să cuprindă date actualizate. Potrivit inspectorului Dragoș Vodă, în anul 2005 a fost întocmit un astfel de document, care nu a fost însă avizat și aprobat. În lipsa acestei reglementări, apar situații de dezvoltare necontrolată a unor localități, a spus Vodă, care a menționat situația din Popești-Leordeni. Inspectoratul a primit numeroase sesizări referitoare la existența în zona Șoseaua Olteniței-IMGB a unor drumuri de servitute, care nu sunt incluse în domeniul public al localității. În consecință, locuitorii din zonă nu pot avea acces la utilități și nu pot beneficia de serviciile publice locale. Situația nu este singulară, a mai spus Dragoș Vodă, care a adăugat că la fiecare sfârșit de săptămână, populația județului se dublează, ”iar cei veniți își cer, pe bună dreptate, drepturile, au pretenții și, nu întotdeauna, acestea pot fi rezolvate”. Nici documentațiile de urbanism ale localităților nu corespund, întrucât au fost întocmite în anul 2000 și nu au mai fost actualizate, a mai spus Dragoș Vodă.
Potrivit Raportului prezentat de Vodă, IRC București-Ilfov a realizat în trimestrul al doilea al anului 2014 peste 400 de acțiuni de control. Instituția are în evidență 1.623 obiective de investiții. În perioada menționată au fost aplicate 21 de sancțiuni, în valoare de peste 38.000 de lei.