Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, în discursul susținut în plenul Parlamentului, că suma colectată din impozitul pe venit va rămâne integral la administrațiile locale, începând de anul viitor.
O promisiune surprinzătoare, pentru că în urmă cu numai două săptămâni, el rezista presiunii primarilor de municipii și le spunea că nu poate crește decât până la 43% cota ce le revine autorităților locale din sumele colectate din impozitul pe venituri, scrie Cursdeguvernare.ro.
Majorarea de la 41,75% la 43% nu acoperea însă nici 30% din pierderile provocate bugetelor locale de diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%.
Cotă de 100% a spus însă premierul Tudose, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pe 2018:
“Susțineți că le-am promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reni autorităților locale. Este adevărat. Și ne vom ține de cuvânt. Acest lucru îl vom face prin legea bugetului de stat. Mai mult, tot prin legea bugetului de stat, fiecare primărie, fiecare consiliu județean va avea avea și câte un buget minim de funcționare asigurat, la nivel de 750 de lei pe locuitor pentru fiecare primărie și 250 de lei pe locuitor pentru consiliile județene. Totodată, ne vom asigura că nicio primărie nu va avea un buget mai mic decât cel de anul trecut”.
Decizia este una luată de coaliție în ultimele zile, întrucât cu numai o zi înainte de aprobarea OUG 79 de modificare a Codului fiscal, premierul le-a explicat primarilor de municipii că nu există resurse pentru respectarea acestei promisiuni (cotă 100% din fondurile strnse din impozitul pe venit), ce figura în programul de guvernare.
Dacă ar fi fost planificată această msăură, ea ar fi trebuit să figureze printre modificările aduse Codului fiscal.
Primarii ceruseră la întâlnirea respectivă, de acum două săptămâni, o cotă de 60%, dar premierul a acceptat o majorare insignifiantă, de la 41,75% la 43%. A promis că, în funcție de evoluțiile economice din 2018, va mai încerca pe parcursul anului o compensare parțială a pierderilor suferite prin diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%.
Bugetul de stat păstrează acum 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea sunt restituite către administrațiile locale, potrivit Legii 273 a finanțelor publice locale, după cum urmează:
41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
11,25% la bugetul local al judeţului;
18,5% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.
Mihai Tudose le-a promis atunci primarilor că situația va fi discutată din nou în prima jumătate a anului 2018, când vor fi cunoscute efectele exacte ale diminuării impozitului pe venit.
De altfel, Mihai Chirică, primar (PSD) la Iași, a anunțat pe 14 noiembrie atacarea în instanță a OUG 79 exact din cauza acestei scăderi a impozitului pe venit și deoarece nu considera suficiente compensațiile promise de Executiv.
Și a doua promisiune, cea legată de asigurarea de la bugetul de stat a diferenței dintre veniturile unei administrații locale și 750 de lei pe cap de locuitor, era scoasă complet din discuții acum două săptămâni.