Acasă Economie ÎN ATENȚIA PRIMARILOR DIN ILFOV: TEHNOLOGICA RADION – ÎN INSOLVENȚĂ

ÎN ATENȚIA PRIMARILOR DIN ILFOV: TEHNOLOGICA RADION – ÎN INSOLVENȚĂ

DISTRIBUIȚI

Tehnologica RadionCompania Tehnologica Radion, unul dintre cei mai importanţi constructori locali, al cărei proprietar, Theodor Berna, este arestat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 milioane de euro, a cerut intrarea în insolvenţă. Cererea de intrare în insolvenţă, înregistrată la Tribunalul Bucureşti, s-a judecat la 15 septembrie, după închiderea ediției.

Constructorul a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 356,8 milioane lei (80,7 milioane euro) şi un profit net de 3,8 milioane lei (876.000 euro). Datoriile companiei se ridicau la 383 milioane lei (86,6 milioane euro) la finele lui 2013, în vreme ce nivelul creanţelor era de 253,6 milioane lei (57,3 milioane euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor. Compania avea la sfârşitul anului trecut un număr mediu de aproximativ 2.000 de angajaţi.

Proprietarul Tehnologica Radion, omul de afaceri Theodor Berna, a fost arestat preventiv la 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani au instituit sechestru asigurător asupra tuturor conturilor şi bunurilor deţinute de Tehnologica Radion şi de proprietarul companiei. Măsura a fost luată în condiţiile în care Tehnologica Radion are calitatea de suspect, iar Theodor Berna este inculpat în dosar. În acelaşi dosar, procurorii au dispus măsuri asigurătorii constând în sechestru asupra bunurilor şi conturilor deţinute de Teloxin Con, Temix Construct şi Proiect Alfa Capital Construct, firme care au şi ele calitatea de suspect în dosarul de evaziune fiscală şi spălăre de bani în care Theodor Berna este inculpat alături de alţi oameni de afaceri. Instanţa arată, în motivarea deciziei de arestare că Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului. Acesta avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul. Astfel, potrivit datelor Ziarului Financiar, constructorul a câştigat în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here