Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre accesarea site-urilor de știri și citirea edițiilor electronice ale ziarelor. În România, doar 40% din populația activă se informează folosind internetul, potrivit Eurostat. Penultimul loc este ocupat de Italia, iar în fața acesteia se află Bulgaria cu 45%. Utilizatorii români folosesc în proporție de peste 60% internetul pentru rețele sociale, în special Facebook
Cei mai activi cititori pe internet sunt nordicii, în proporție de peste 80%. Danezii (82%) se informează cel mai mult folosind surse electronice, urmați de estonieni (81%), finlandezi (81%), cehi (80%), suedezi (80%).
Circa 90% din locuitorii Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au folosit internetul în ultimele trei luni, conform datelor publicate luni de Eurostat.
Trei sferturi din populația de peste 16 ani a României (75%) a folosit internetul în ultimele trei luni. Bărbații (84%) folosesc mai mult internetul decât femeile (81%), de asemenea locuitorii din vestul țării (92%) și din capitală (90%) folosesc internetul mai intens decât restul populației. În schimb, românii cu vârste între 55 și 74 de ani, se află pe ultimul loc în UE în privința folosirii internetului, fiindcă mai puțin de 60% dintre ei au navigat vreodată în spațiul virtual.
Pentru majoritatea românilor internetul este o modalitate de comunicare și socializare, nu de informare. Felul în care se informează românii poate sugera și viitoarele tendințe politice. Rămânerile în urmă din mediul rural pornesc, poate, tocmai de la slaba informare a oamenilor, care nu votează întotdeauna competența și care nu știu sau sunt nepăsători în ceea ce privește corupția, indiferent de dimensiunile ei.