Acasă Info Local În ultimele 24 de ore, în Ilfov nu a fost deschis niciun...

În ultimele 24 de ore, în Ilfov nu a fost deschis niciun dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

DISTRIBUIȚI

În ultimele 24 de ore, structurile de ordine și siguranță publică din județul Ilfov au desfășurat următoarele activități:

■ peste 437 de forțe de ordine (polițiști, jandarmi și polițiști locali) au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 44 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu COVID-19;

■ au fost verificate 2.796 persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare;
■ 46 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de starea de urgență;

■ forțele de ordine au aplicat 198 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 219.725 lei, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație;

■ nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei cu COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal;

■ Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență;

■ echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali continuă activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică cât și pentru verificarea respectării măsurilor dispuse prin ordonanțele militare;

■ Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a efectuat misiuni pentru transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele respective, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii pandemiei, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

Astăzi 28 aprilie 2020, la nivelul județului Ilfov, raportarea Direcției de Sănătate Publică – ora 15:00 indică următoarele:

■ persoane aflate în carantină instituționalizată – 105;

■ persoane aflate în izolare, sub monitorizare la domiciliu – 1.200.

REAMINTIM cetățenilor că în data de 27 aprilie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340, Ordonanța Militară nr. 10 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Printre noile măsuri care se aplică începând cu data publicării ordonanței militare în Monitorul Oficial se regăsesc următoarele:

► Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art. 1 alin. (1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
 2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
 3. deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 4. deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
  ► În intervalele orare 07:00-11:00 și 19:00-22:00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
  a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art. 1 alin. (3) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
  b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice

► Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07:00-11:00 și 19:00-22:00

► Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

► Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
► Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

► Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Pentru a consulta integral Ordonanța Militară nr. 10 din 27 aprilie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, puteți accesa linkul: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-10.pdf.
Totodată, vă informăm că puteți accesa toate ordonanțele militare emise de ministrul afacerilor interne pe pagina de internet a MAI, la secțiunea “Utile”: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma online COVID-19 Știri Oficiale, la secțiunea “Hotărâri și legislație”: https://stirioficiale.ro/hotarari.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
VĂ RUGĂM să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

*****

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și amintește faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni severe, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere contravențională sau penală.

Măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Să nu uităm că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili!

VĂ RUGĂM să respectați restricțiile impuse de autorități și rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here