Acasă Anchete Încă o clasare de răsunet

Încă o clasare de răsunet

DISTRIBUIȚI

După șapte ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de euro al libanezului Jihad El Khalil, unul dintre cei mai mari arendaşi din România

Tribunalul Bucureşti a confirmat decizia DIICOT de clasare a dosarului lui Jihad El Khalil, unul dintre cei mai agricultori din România, şi a respins plângerea ANAF, scrie G4Media.ro

Tribunalul a luat decizia pe 13 februarie acest an, iar DIICOT pe data de 2 octombrie 2019. DIICOT a clasat dosarul după o anchetă de șapte ani.

De ce a clasat DIICOT dosarul lui Jihad El Khalil.

Omul de afaceri libanez, proprietar al Agro Chirnogi şi al grupului Maria, ar fi plătit 2,5 milioane de euro, adică o mică parte a prejudiciului iniţial estimat la 30 de milioane de euro, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. În plus, o parte a probatoriului ar fi picat, fiind administrat cu SRI, iar alte fapte nu ar fi putut fi probate.

Ce spunea DIICOT la începutul anchetei în august 2012. Decizia de clasare din octombrie 2019, deşi confirmată de instanţă, este în contradicţie flagrantă cu sitlul bombastic prin care DIICOT a anunţat ancheta în august 2012.

”Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale”, arăta comunicatul DIICOT.

Procurorii anunţau în 2012 un prejudiciu uriaş şi colaborarea cu SRI. ”Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 Euro. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul B.C.C.O. Bucureşti. Suportul informativ a fost asigurat de către S.R.I.”, arăta DIICOT în 2012.

În esenţă, latifundiarul Jihad El Khalil era acuzat că, în 2010-2011, ar fi importat în România cereale din Turcia şi Liban şi apoi le-ar fi exportat în alte ţări extra-comunitare, susţinând că sunt cereale produse în România. Aşa ar fi obţinut deduceri nelegale de TVA.

Liderii grupării au fost consideraţi ca fiind Jihad El Khalil şi Laoun Youssef, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Au fost acuzaţi de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani.

Context. Jihad El Khalil este unul dintre cei mai mari arendaşi din România. Potrivit unei anchete de presă a Digi24, alături de alţi latifundiari, el a concesionat în anii 2000 mari suprafeţe de teren arabil de la Agenţia Domeniilor Statului pe o perioadă de 49 de ani şi plăteşte acum arende de trei ori mai mici decât femierii care lucrează în arendă terenuri de la particulari.

Astfel, în 2002, libanezul a concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului 8.300 de hectare prin Agro Chirnogi din Călăraşi. Potrivit contractului, în 2017, latifundiarul a plătit statului o redevenţă de 2,7 milioane de lei, adică 330 de lei pentru fiecare hectar. O altă firmă a lui Jihad, Maria Trading, a concesionat, tot în 2002, alte 8100 de hectare de la stat, pentru care a plătit în 2017 o redevenţă de 418 lei pe hectar, în condiţiile în care preţul pieţei ar fi fost de 1200 de lei pe hectar.

Vasile Cristinel Candet, fost preşedinte al ADS şi cel care a semnat pentru 49 de ani contractul de concesiune cu Jihad El Khalil, ar fi devenit consultantul agricol al firmei acestuia, Agro Chirnogi, din 2011.

„Jihad El Khalil: Eu de mult nu mai sunt, nu mai avem nicio putere la unitate. Sunt acţionar la Maria Trading şi la Chirnogi, dar acuma nu mai fac…

Reporter: Sunteţi doar acţionar, nu şi administrator.

Jihad El Khalil: Acţionar, acţionar, eu mă ocup numai cu cereale.

Reporter: De Domnul Candet ne puteţi spune ceva? Înţeleg că dumnealui a semnat contractul din partea ADS-ului pentru concesionare.

Jihad El Khalil: Haideţi să închidem acuma. Dacă spun eu la tine ceva şi tu spui la mine altceva.

Reporter: Domul Candet este angajatul dumneavoastră?”, este un fragment din dialogul avut în 2018 de reporterul Digi24 cu omul de afaceri Jihad El Khalil.

Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, compania Agro Chirnogi este deţinută de Maria Group cu 99,99 %. Maria Group este deţinută de El Khalil Raji, cetăţean român născut în 1961 la Chadra, Liban, El Khalil Jihad, cetăţean libanez născut în 1964, tot la Chadra, în Liban, Laoun Youssef, cetăţean libanez născut în 1974 în Kornet El Hamra şi compania S.E.S HOLDINGS S.A.L. din Liban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here