Doar 9 dintre cei 40 de primari ai localităţilor din judeţ au participat, la 14 noiembrie a.c., la Liga Primarilor din Ilfov, organizată în localitatea 1 Decembrie, cu scopul de a discuta despre relaţiile existente la nivel politic şi administrativ în judeţ, despre problemele cu care se confruntă edilii în localităţile pe care le administrează, despre problemele legate de transport, câini vagabonzi, educaţie, pregătirea pentru iarnă şi, nu în ultimul rând, despre divergenţele existente la nivelul Consiliul Judeţean unde USL s-a rupt în urmă cu câteva luni. Aşadar, au ţinut să bifeze dezbaterile primarii din Pantelimon, Buftea, Dragomireşti, Berceni, Chiajna, Snagov, Dărăşti, Ştefăneşti şi 1 Decembrie, Petre Gheorghe fiind în calitate de gazdă.
Au compensat însă şefii deconcentratelor, care au fost prezenţi în mare număr, motivaţi de preocuparea de a nu deranja politicul, care i-a trimis şi îi susţine în aceste funcţii.
Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: „Am ajuns să nu ne mai dăm bună ziua între noi”
Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, le-a atras atenţia că „ne chinuim să facem ceva pentru alegătorii noştri, am ajuns să ne rugăm…” „Suntem la putere, dar nu simţim nimic din asta şi de aceea fac apel pentru a face front comun să depăşim situaţia”. Minea a vorbit despre transportul în comun precar între Ilfov şi Bucureşti, invocând modul defectuos în care au fost date licenţele până acum şi despre aplicarea legii privind câinii fără stăpân, o lege care trebuie pusă în aplicare pentru siguranţa cetăţenilor, a copiilor, chiar dacă unele organizaţii neguvernamentale vor aduce acuzaţii că „ne-am transformat în criminali”. De asemenea, Legea nr.165 privind inventarierea terenurilor necesită un volum mare de muncă pentru centralizarea acestora întrucât nu a existat o carte funciară, teritoriul fiind doar împărţit „şi atât”.
De departe însă cel mai important mesaj al primarului liberal din Chiajna a fost cel referitor la politizarea administraţiei. „Indiferent de culoarea politică, de interesul de partid, politica trebuie să se facă la partid, nu în cadrul consiliilor locale, nu în cadrul Consiliului Judeţean. Am ajuns să nu ne mai dăm bună ziua între noi. Există un protocol la nivel naţional, există USL, un protocol care trebuie respectat. Suntem în cea mai profundă dezbinare. Suntem mai puternici împreună, dar nu o să înţelegem niciodată asta. Trebuie să ne descurcăm, din păcate, singuri. Cei de la Judeţ, unde nu m-am dus niciodată să cer ceva pentru mine, ci pentru comunitate, nu înţeleg că acum e o acţiune de relache”, a subliniat Minea cu referire la protocolul USL care nu mai funcţionează la nivelul Consiliului Judeţean.
Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea: „Deconcentratele sunt mai unite decât primăriile”
La rândul său, primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol, a remarcat că „deconcentratele sunt mai unite decât primăriile” şi a criticat absenţa celorlalţi primari, având în vedere că la această Ligă „ne strângem pentru a discuta despre problemele oamenilor, pentru binele lor”. Pistol a amintit că bate la uşă Strategia pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020 şi a atenţionat că fără aceasta „nu ne vom putea dezvolta”, asociaţiile intercomunitare fiind imperios necesare. Pistol a atins şi subiectul absenţei parlamentarilor de Ilfov, excepţie făcând deputatul Ninel Peia. Edilul a vorbit şi despre adăpostul de câini de la Buftea, atenţionând Bucureştiul că aici nu există destule boxe pentru patrupedele aduse. Pistol a amintit şi despre meritul secretarului general al Ligii Primarilor din Ilfov care are meritul deosebit de „a ne ţine uniţi”.
Ilfovul, judeţ – pilot pentru gestionarea câinilor comunitari
Sorin Mitrea, directorul DSV, a declarat că Ilfovul va fi judeţ-pilot pentru toată ţara într-un program prin care, cu bani europeni, se va încerca o gestionare cât mai eficientă a câinilor fără stăpân. Acum există un program de încurajare a adopţiilor, în Ilfov existând persoane particulare care deţin adăposturi autorizate.
De-altfel Mitrea a promis primarilor că vor ţine legătura pe această temă, edilii urmând să desemneze o presoană care să lucreze cu o bază de date care va apărea, în curând, la nivel naţional.
10.000 de ilfoveni nu au cărţi de identitate
Gheorghe Sima, directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Ilfov, a ţinut să precizeze că în judeţ a scăzut la 10.000, din 15.000, numărul celor care nu au carte de identitate, putându-se legitima doar cu buletinele de identitate vechi. Pentru că aceste persoane nu pot fi obligate să se prezinte la sediul Direcţiei pentru a-şi preschimba actele, Sima a cerut sprijin primarilor pentru rezolvarea situaţiei. Eventual, a spus Sima, primăriile să suporte taxa de timbru pentru aceste persoane pentru ca acestea să fie motivate să îşi schimbe actul de identitate.
Direcţia de Evidenţă a Populaţiei Ilfov are 13 sedii în judeţ, urmând să deschidă alte două în comunele Şfefăneştii de Jos şi Chiajna.
Deputatul Peia: „Numai uniţi putem face din Ilfov ceea ce merită!”
„Numai uniţi putem face din Ilfov ceea ce merită”, a precizat deputatul Ninel Peia, singurul prezent dintre parlamentarii trimişi de ilfoveni să le reprezinte interesele în Legislativ. Trebuie să profităm de unirea cu Bucureştiul într-o viitoare regiune, pentru că Bucureştiul are mai mulţi bani şi trebuie să-i atragem.
Peia le-a spus primarilor că pot veni cu propuneri pe care el le poate transmite în Parlament.
Ioan Teodorescu, în continuare sufletul Ligii Primarilor din Ilfov
Ioan Teodorescu, secretarul general al Ligii Primarilor din Ilfov, rămâne în continuare sufletul acestei asociaţii, cel care încearcă, din 1993 încoace, să îi unească pe edilii din cele 40 de localităţi ale judeţului. Ca de fiecare dată, Ioan Teodorescu a vorbit despre Constituţie, despre istoricul celui mai nou judeţ al României şi, nu în ultimul rând, despre dezvoltarea pe care Ilfovul a cunoscut-o şi de care ar trebui să beneficieze şi de acum încolo, având în vedere sprijinul european.