Marioara Gătej, comisar general al GNM: ”Din păcate, în 99 la sută din cazuri nu reușim să identificăm persoanele, pentru că vin, incendiază și pleacă de la locul faptei și vin la sfârșit să recupereze fierul. Orice cauciuc ars, orice cablu, mai ales aceste cabluri, prin ardere degajă conținut foarte mare de clor.
În cursul zilei de 12 noiembrie 2020, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, însoțiți de reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, au desfășurat, pe raza localităților Sintești, Vidra și Jilava din județul Ilfov, o amplă acțiune de control care a vizat amplasamentele monitorizate anterior pentru arderile ilegale de deșeuri, precum și pentru desfășurarea unor activități neautorizate de colectare și valorificare a deșeurilor. Descinderea a vizat, în principal, localizarea zonelor în care se incinerează ilegal deșeuri în vederea valorificării materialelor reciclabile, fapte care afectează mediul înconjurător, sănătatea oamenilor și calitatea vieții din zona metropolitană București-Ilfov.
În cadrul acțiunii, la care au participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, alături de comisarul general Marioara Gătej, cele 11 echipe de comisari (din cadrul Comisariatului General, al Comisariatului Municipiului București și al Comisariatului Județean Ilfov) au fost însoțite de 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, respectiv, al Unității Mobile Prahova și de 20 reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, care au utilizat mijloace specifice din dotare (drone și câini).
Au fost verificate atât persoane fizice, cât și persoane juridice în privința deținerii actelor de reglementare pentru activitățile desfășurate, precum și pentru legalitatea funcționării în conformitate cu actele deținute.
Au fost încheiate 12 acte de control și au fost aplicate, pe loc, șapte amenzi în valoare totală de 110.000 lei, alte trei controale fiind în desfășurare. Sancțiunile au fost aplicate pentru lipsa deținerii autorizației de mediu, pentru lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea deșeurilor, precum și pentru eliminarea deșeurilor în afara perimetrelor autorizate în acest sens.
În cadrul acțiunii, a fost confiscat un mijloc de transport utilizat la săvârșirea faptelor contravenționale și a fost ridicată o cantitate de cca 13 tone deșeuri amestecate, în scopul eliminării finale.
Ca urmare celor constatate în timpul verificărilor, au fost impuse măsuri de evacuare a deșeurilor identificate și predarea acestora către operatori economici autorizați, precum și măsuri de interzicere a desfășurării activităților de colectare, reciclare, valorificare a deșeurilor în lipsa existenței sau respectării autorizațiilor de mediu. Totodată, s-a dispus interzicerea incinerării de deșeuri și materiale de orice natură în instalații și pe amplasamente neautorizate în acest sens.
Acțiunea va continua prin verificarea de documente și înscrisuri, urmând a fi finalizată în cel mai scurt timp.
”Noi facem grătare multe aici. Mâncăm, bem” – justifică o femeie locurile din curte unde se vede cenușă. ”Noi mai facem foc în curte”, spune ea.
”Ca să putem să aplicăm o sancțiune, indiferent de natura ei, trebuie să identificăm pe cel care arde aceste deșeuri”, explică Mărioara Gătej, comisar general al Gărzii de Mediu.
Oficialii știu ce se întâmplă: ”Din păcate, în 99 la sută din cazuri nu reușim să identificăm persoanele, pentru că vin, incendiază și pleacă de la locul faptei și vin la sfârșit să recupereze fierul. Orice cauciuc ars, orice cablu, mai ales aceste cabluri, prin ardere degajă conținut foarte mare de clor. La fel cauciucurile. Conțin poluanți toxici. Dacă ne uităm în jur, aici au fost arderi repetate de deșeuri. Din păcate, nu este numai Sinteștiul. Ați văzut, am avut acțiunea de la Bolintin, mai avem situații și în apropiere pe județul Călărași, avem și pe Dâmbovița și chiar și în județul Ilfov sunt mai multe zone și mai multe comune în care se practică astfel de activități”, spune Mărioara Gătej.
”Justificarea că n-au din ce să trăiască și că asta e o activitate nu poate să satisfacă pe nimeni”, adaugă reprezentanta Gărzii de Mediu, citată de Digi 24.
”Eu, doamnă, mă duc ca să mă hrănesc, ca să-mi iau o bucată de pâine, ca n-am bani”, justifică un bărbat care coboară dintr-o căruță plină vârf cu deșeuri, deasupra cărora tronează un aragaz vechi. „Uite, fiare adun, domnu’, fiare să trăim și noi”, mai spune el.
Reprezentanții Gărzii de Mediu consideră că aceasta este cauza principală pentru poluarea peste medie din Capitală. Ministrul mediului promite că va îmbunătăți sistemul de monitorizare a poluării și urmează să achiziționeze încă 50 de senzori.