Acasă Politic Încă un pas spre suspendarea lui Klaus Iohannis

Încă un pas spre suspendarea lui Klaus Iohannis

DISTRIBUIȚI

Președintele, acuzat de abuz de drept și uzurpare a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este acuzat de ”abuz de drept” şi de ”uzurpare” a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13/2017. Acuzațiile fac parte dintr-un proiect de Declaraţie a Parlamentului, care s-a aflat pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentului, miercuri, proiect citit de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

”Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017, declarând neîntemeiate sesizările CSM şi preşedintelui României. Ceea ce a făcut oportună şi necesară decizia CCR este absenţa manifestă a bunei credinţe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanţi instituţionali ai autorităţii judecătoreşti, ca şi abuzul de drept al preşedintelui României, care recurge la sesizarea fără temei a CCR doar în scopul blocării unui proces politic democratic” se menţionează în proiectul de Declaraţie.

În textul Declaraţiei se mai arată că președintele, CSM şi reprezentanţii ministerului Public au desfăşurat acţiuni care au ”uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.

”Parlamenrul califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului. Asemenea activităţi uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere”, se mai arătă în textul proiectului de Declaraţie.

În Declaraţia citată se precizează că ”Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului” şi că, prin această Declaraţie, ”Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice”.

Declaraţia reprezintă, în cazul în care va fi adoptată, un act ”exclusiv politic” al Parlamentului, fără niciun fel de consecinţe juridice.

Regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că cele două foruri ”se întrunesc în şedinţe comune pentru adoptarea unor declaraţii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic” şi că ”aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi la şedinţa comună a celor două Camere”.

Acest proiect de declaraţie, într-o formă uşor modificată, a mai fost depus acum câteva săptămâni, la iniţiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spre includere pe ordinea de zi a unui plen comun, dar a fost amânat.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here