Acasă Social Începe aplicaţia NATO ”Poseidon 21” organizată de Forţele Navale Române

Începe aplicaţia NATO ”Poseidon 21” organizată de Forţele Navale Române

DISTRIBUIȚI

Forţele Navale Române (FNR) organizează în perioada 26 februarie – 6 martie aplicaţia NATO ”Poseidon 21”, primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, desfăşurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români şi străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi un robot subacvatic telecomandat, informează un comunicat de presă transmis de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Potrivit sursei citate, ”Poseidon 21” este cuprins în programul NATO de instruire multinaţională consolidată-întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă în regiunea Mării Negre.

”Deschiderea exerciţiului multinaţional ‘Poseidon 21′ este planificată sâmbătă, 27 februarie, la Terminalul de Pasageri din Portul Constanţa, Comandamentul Flotei din Constanţa conducând activităţile de instruire planificate pe mare, pe uscat şi în aer, în care sunt integrate forţe şi mijloace din Bulgaria, Franţa, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia”, precizează SMFN.

”Poseidon 21” este un exerciţiu cu un grad de complexitate ridicat şi urmăreşte utilizarea optimă a capabilităţilor NATO pentru consolidarea reacţiei rapide a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional, FNR urmând să participe cu puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, NMH ”Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu”, NRS ”Venus”, remorcherele de port şi radă ”Vârtosul”’ şi ”Voinicul”, două detaşamente scafandri EOD, scafandri fluviali şi scafandri salvatori, precum şi un elicopter Puma Naval.

De asemenea, România mai este prezentă la exerciţi cu două aeronave MIG-21 Lancer şi un elicopter IAR 330 MEDEVAC, de la Forţele Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mărăşeşti din subordinea Forţelor Terestre, precum şi o navă de patrulare şi intervenţie a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi o ambulanţă din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Militarii străini aliaţi sunt prezenţi cu vânătoarele de mine BGS ”Tsibar” (Bulgaria) şi HS ”Evropi”, un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) şi aeronave de luptă ”Rafale” (Franţa), Eurofighter ”Typhoon” (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG ”Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime ”Locotenent Lupu Dinescu” (România) şi BGS ”Priboy” (Bulgaria) şi vânătoarele de mine ESPS ”Tajo” (Spania) şi TCG ”Ayvalik” (Turcia).

Scenariul exerciţiului cuprinde secvenţe întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaţionale NATO de cercetare hidrografică, de identificare şi neutralizare a minelor marine şi a dispozitivelor explozive improvizate, secvenţe combinate de luptă împotriva aviaţiei inamice, a navelor de suprafaţă şi a submarinelor, precum şi manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare şi de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvenţă interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaţionale de acţiune, comună MAN-MAI, pentru situaţia producerii unei explozii la o construcţie hidrotehnică din zona litoralului românesc.

Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2 vor acosta vineri, 26 februarie, în Portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfăşurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvenţele exerciţiului ”Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de autorităţile naţionale din România şi din statele participante pentru prevenirea infectării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Agenția RIA Novosti a anunțat că forțele Flotei Mării Negrea Rusiei au început monitorizarea acțiunilor navelor căutătoare de mine ”Tajo” a Forțelor Navale ale Spaniei și ”Evropi” a Forțelor Navale ale Greciei, care au intrat în acvatoriul Mării Negre la 25 februarie 2021, informează Radio Romania Actualitati. Foto – DefenseRomania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here