Acasă Info Local Începe recensământul General Agricol runda 2020

Începe recensământul General Agricol runda 2020

DISTRIBUIȚI

În Ilfov vor fi prezenți în teren 99 de recenzori

Direcția Județeană de Statistică Ilfov anunță Recensământul General Agricol runda 2020. Recensământul este realizat de Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

 

Ce este recensământul agricol?

 

Ecensământul agricol este o operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și /sau creșterea animalelor. Perioada de colectare a datelor începe la 10 mai și se termină la 31 iulie 2021.

Începând cu data de 10 mai 2021, în județul Ilfov vor fi prezenți în teren 99 de recenzori, supervizați de 32 recenzori șefi.

 

Momentul de referinţă și perioade de referință

 

Ziua de 31 decembrie 2020 pentru efectivele de animale, agricultură ecologică, sectorul animalier și adăposturile pentru animale.

Anul agricol 2019 – 2020 (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020), modul de utilizare a terenului, agricultură ecologică, sector vegetal, persoanele care au lucrat în agricultură, alte activităţi aducătoare de venituri, alte informații privind activitățile desfășurate în cadrul exploatației agricole, suprafața agricolă utilizată, proprietate a cetățenilor străini, distribuția suprafeței agricole utilizate pe județe.

Anul calendaristic 2020, pentru gestionarea dejecțiilor animaliere, numărul mediu de animale.

Ultimii trei ani, pentru dezvoltarea rurală.

Unitatea de observare este exploataţia agricolă sau ferma – o singură unitate, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic, cu o gestiune unică şi care desfăşoară, pe teritoriul economic al României, activităţi economice în agricultură, în conformitate cu CAEN Rev.2, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.

Fac obiectul recensământului agricol acele exploatații care în perioada de referință (pentru suprafețe agricole utilizate în anul agricol 2019 – 2020, respectiv perioada cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020, iar pentru efectivele de animale 31 decembrie 2020) au utilizat suprafețe agricole mai mari sau egale cu 15 ari (1500 mp) și/sau au deținut mai mult de 10 păsări și/sau efective de animale (excepție făcând efectivele de cabaline). Principiul de înregistrare este cel al utilizării terenului.

Se va recenza întreaga exploatație agricolă, indiferent de numărul de locații unde utilizează suprafețe şi/sau deține efective de animale.

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole fără personalitate juridică/cu personalitate juridică sau o altă persoană din cadrul acesteia utilizând un chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).

Pentru a produce statistici de calitate, este nevoie de informații corecte de la toți fermierii – indiferent de dimensiunea economică a exploatațiilor agricole. Conform art.11 alin.1 din OUG nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020, capul/şeful exploataţiei agricole are obligaţia să furnizeze date şi informaţii corecte şi complete, să nu obstrucţioneze activitatea personalului de recensământ şi să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Datele cu caracter personal vor fi supuse unui proces de codificare (criptare) şi anonimizare în vederea eliminării ireversibile a posibilităţii de identificare a repondenţilor.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, informaţiile furnizate de dumneavoastră au caracter strict confidenţial şi se vor folosi numai în scopuri statistice.

 

La nivel de țară

 

La nivelul țării peste 17.000 de recenzori cu tablete vor merge pe teren. Fermierii vor răspunde unui chestionar cu întrebări despre culturi, animale și lucrători. Spre exemplu, vor fi înregistrate răspunsurile despre suprafața agricolă cultivată ecologic. Obiectivul Uniunii Europene este ca 25 la sută din suprafața agricolă a unei țări să fie cultivată ecologic.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutul Naţional de Statistică: Austria este țara cea mai apropiată de acest obiectiv cu un 24% din suprafața agricolă cultivată ecologic. Noi și bulgarii suntem în partea de jos a listei, cu 2,6%, respectiv 2,4%. Datele recensământului vor fi folosite de Uniunea Europeană pentru acordarea de subvenții, dar și de către Guvern pentru creionarea strategiei agricole din următorii ani.

România are cele mai multe exploatații agricole din Uniunea Europeană: 3,4 milioane de ferme sau gospodării. 97% dintre acestea, adică peste trei milioane de ferme, au sub cinci hectare, în timp ce media Uniunii Europene este de 15 hectare pentru fiecare fermă. Această fărâmiţare duce la probleme mari pentru agricultorii din România.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Cea mai mare problemă a micului producător, indiferent de zona în care produce, este aceea a valorificării producției. Niciodată nu reușesc să-și valorifice toată producția și niciodată la prețuri foarte avantajoase. Ministrul Agriculturii vrea să încurajeze fermele medii familiale și asocierea lor în cooperative. Acestea vor primi subvenții mai mari.

Pe de altă parte, autoritățile vor să limiteze subvențiile pentru coloșii din agricultură ca să prevină vânzarea fermelor către fonduri de investiții străine interesate să primească subvenții de la Uniunea Europenă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here