Se recomandă înfrățirea județului Ilfov cu raionul Strășeni de peste Prut
Numai 187 de înfrățiri între localitățile din România și Republica Moldova au fost perfectate până acum. Pentru a accelera ritmul și efectul acestor relații, societatea civilă propune un plan coordonat autorităților locale și centrale. Pentru o eficiență ridicată a colaborărilor, localităților dintr-un județ care sunt înfrățite cu un raion de peste Prut li se vor propune omologi din respectiva unitate teritorială. Până în acest moment, următoarele județe colaborează cu entități similare de peste Prut: Alba cu Cahul, Ialoveni; Arad cu Ungheni; Argeș cu Criuleni; Buzău cu Soroca; Caraș Severin cu Criuleni; Cluj cu Hîncești; Constanța cu Cimișlia și Ialoveni; Dâmbovița cu Ialoveni și Ștefan-Vodă; Galați cu Cahul; Harghita cu Cantemir; Iași cu Ialoveni, Șoldănești, Strășeni, Ungheni și Hîncești; Prahova cu Călărași, Basarabeasca, Hîncești, Cimișlia și Leova; Suceava cu Rîșcani, Sîngerei și Ștefan-Vodă; Timiș cu Nisporeni; Vaslui cu Cimișlia, Soroca, Ștefan-Vodă, Cahul și Orhei.
Există județe care nu au relații de colaborare cu raioane de peste Prut. În urma consultării unor analize și studii efectuate de specialiști în domeniul dezvoltării comunitare, propunerile de înfrățiri pe care experții le recomandă sunt: Ilfov cu Strășeni: Bistrița cu Căușeni; Botoșani cu Briceni; Brașov cu Rezina; Brăila cu Drochia; Bacău cu Rezina; Bihor cu Soroca; Călărași cu Călărași; Covasna cu Ocnița; Dolj cu Glodeni; Giurgiu cu Anenii Noi; Gorj cu Sîngerei; Hunedoara cu Orhei; Ialomița cu Cantemir; Maramureș cu Ocnița; Mureș cu Drochia; Mehedinți cu Cahul; Neamț cu Basarabeasca și Cahul; Olt cu Fălești; Sălaj cu Edineț; Sibiu cu Telenești; Satu Mare cu Dondușeni; Tulcea cu Taraclia; Teleorman cu Edineț; Vrancea cu Florești și Ialoveni; Constanța, Prahova și Vâlcea cu UTA Găgăuzia. Recent, prim-ministrul Dacian Cioloş a menţionat că doreşte, în afara relaţiilor la nivelul celor două guverne, să stimuleze cooperarea la nivel local între România şi Republica Moldova.
Raionul Strășeni se află în centrul Moldovei, la 23 km depărtare de Chișinău. Limbile vorbite sunt româna și rusa. Suprafața totală este de 760 kmp, populația fiind de aproximativ 100.000 de persoane. Străşeni e și numele centrului administrativ al raionului cu acelaşi nume. În 2008, avea o populaţie de 18.311 locuitori şi o suprafaţă de 60,82 km pătraţi, dintre care circa 1 156 ha sunt terenuri cu destinaţie agricolă. Suprafaţa construită al oraşului constituie aproximativ 3.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 13.34 km. Oraşul Străşeni este situat la 23 km de Chișinău, în direcţia nord-vest, pe malul râului Bâc.