Acasă Cultura „Inima Reginei” – Expoziție de pictură și creații vestimentare care celebrează personalitatea...

„Inima Reginei” – Expoziție de pictură și creații vestimentare care celebrează personalitatea Reginei Maria a României

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov a lansat, și în format online, expoziția specială dedicată Reginei Maria, astfel accesul să fie garantat, facil și sigur tuturor iubitorilor de artă.

Expoziția este găzduită de Palatul Mogoșoaia și va rămâne deschisă publicului, cu respectarea măsurilor în vigoare, până în 29 ianuarie 2022.

Printr-o serie de picturi noi, unele de mari dimensiuni, Bogdan Mihai Radu aduce în atenție ipostaze ale vieții Reginei Maria în locurile ei preferate, inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Știrbey din Ilfov. Expoziția aduce în prim plan și biodiversitatea României, Regina fiind o mare iubitoare de natură. Mimi Chipăilă recreează eleganța Reginei printr-o serie de rochii, din care nu lipsesc motivele tradiționale sau perlele, inspirate din design-ul contemporan al Majestății Sale.

„Mesajul expoziței este unul de pace, de bucurie, de liniște, dragoste de țară. Să fim mai uniți și mai buni, noi oamenii. De exemplu, dacă Regina Maria ar trăi în ziua de astăzi, cu siguranță ar fi în spitale îngrijind bolnavii de Covid”, ne spune Bogdan Mihai Radu.

Creațiile artistice sunt atrăgătoare. Tabloul „Iarna la Capela Știrbey” ne arată că totul este înghețat. Regina apare ca o nălucă în acest peisaj static. Duce flori la mormântul fiului ei, Mircea, mort la vârsta de trei ani, înmormântat în capelă.

Apoi „Privind în zare” ne arată natura și liniștea care o inconjoară pe Regină, în această lucrare apărând în costum popular românesc. Locul ales este Balcic, unde ea a petrecut multe momente ale vieții. Nu lipsesc florile ei preferate.

„Dimineața la Balcic” are liniște sublimă și flori „de la Balcic”. Lumina dimineții, cu claritatea și prospețimea aerului, este mesajul transmis de artist, care a vizitat și pictat la Balcic.

„Sunny day at Balchick” o surprinde pe Regină pe o alee de la Balcic. Lucrarea este inspirată dintr-o fotografie reală. Artistul a dorit să includă elementele definitorii ale grădinii și artei populare locale, inclusiv un vas de lut mare.

„Regina Maria înconjurată de crizanteme” ne-o aduce în primplan pe Majestatea Sa îmbrăcată în costum popular culegând crizanteme în apropiere de Bran. Crizantemele sunt o temă recurentă în lucrările artistului.

„Regina Maria pe terasa de la Balcic” este una din lucrările în care Regina apare în alb imaculat, în imaginea și silueta consacrate. În egală măsură este o ținută regală sau o uniformă de soră medicală, așa cum a purtat pe front, când a avut grijă de soldații români bolnavi de tifos.

„O zi de vară la Palatul Știrbey” este tabloul unde arhitectura și natura de la palat sunt surpinse într-o zi de vară cu cer senin. Nu lipsesc florile care definesc reședințele nobiliare.

„Regina Maria în grădina de crini” – o lucrare încare Regina este într-o grădină de crini. Culorile calde, pastelate evocă bunătate, solidaritate și iubire. Fața Reginei rămâne nefinalizată întrucât artistul dorește ca fiecare să își folosească imaginația proprie.

În „Regina Maria la Mănăstirea Cotroceni” Majestatea Sa se roagă purtând o lumină, în fața mănăstirii din grădina palatului. Este una din puținele lucrări surprinse noaptea. Palatul Cotroceni a fost reședința principală a Reginei Maria.

„Dansând printre petale” este un tablou în care natura și portul popular sunt în centrul lucrării. Pasiunea Reginei pentru natură și dragostea pentru portul popular românesc au fost nedisimulate și apar în lucrare în toată splendoarea lor.

„In Memoriam” – o lucrare care aduce laolaltă copilăria Reginei petrecută în Anglia și viața ei din România. Florile uscate sunt din Anglia și, împreună cu masa inserată, reflectă grădinile englezești. O compoziție care reflectă tehnicile contemporane.

„Regina Maria în costum popular” – o lucrare spontană a artistului inspirat din pasiunea Reginei pentru portul popular și natură. Tema florilor simple revine în acest ulei pe pânză.

„Maria Regalis” este singura lucrare în care artistul a pictat fața Reginei.

Din fiecare încăpere a Palatului Brâncovenesc, pe lângă tablorile cu tușe fine ale pictorului Bogdan Mihai Radu, din care îmi pare că florile de crin devin păsări albe și își iau zborul către înaltele bolți, prezența manechinelor costumate în creațiile siderale ale lui Mimi Chipăilă îmi dă senzația unei existențe supraumane care se furișează printre noi, cu eleganță. Creațiile artiseti se regăssesc în reviste de artă, cultură și modă din Italia, Portugalia, SUA, Olanda sau Belgia, grație unor colecții capsulă cusute manual, cu detalii pictate sau applicate.

Aici în expoziție, unul dintre manechine este îmbrăcat în „Melancolie” – o rochie bleu brocart cu jupon din șifon, guler bumbac cu broderie vintage, cusută manual.

Urmează o adevărată „Infuzie șofran”, o rochie tafta mătase, creată manual.

„Azuriu” este o piesă cu un colier de perle cusut pe guler, tafta din mătase, tipar construit special.

„Poveste fără sfârșit” este o creație din satin din mătase ivoire, pictat manual, completat cu bentiță pentru gât tip chocker rips cu trandafiri din mătase.

„Flori de mătase” este o rochie din satin din mătase pictat manual cu flori delicate cusute manual.

„Flori albastre” este o rochie prețioasă din satin mătase, pictată manual, cu detalii de flori albastre.

„Albastru de Balchik” oferă stare de larghețe și vaporizare. Este din tafta din mătase naturală, cu influențe renaissance dar și contemporane, cu detalii perle, volum simetric.

„Fumuriu” aduce tonuri de gri, fiind o rochie tulle căptușită cu tafta din mătase naturală, drapată manual, cu motivul florii, des întălnit în colecție.

„Nostalgie de brocart” are ceva împărătesc, dar și popular. Este o rochie cu un croi cu influențe populare amintind de ie, perlele fiind cusute manual.

„Amintiri” este o rochie brocart de bumbac și mătase, cu detalii etnice.

Expoziția poate fi explorată și online pe www.inimareginei.culturailfov.ro. –  – GEORGE GRIGORE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here