Acasă Economie INSTINCT PRIMAR – Romanii, cei mai deschisi catre populismul autoritar

INSTINCT PRIMAR – Romanii, cei mai deschisi catre populismul autoritar

DISTRIBUIȚI

statista-europe-populismRomania ocupa primul loc intr-un sondaj YouGov privind deschiderea populatiilor din Europa catre populismul autoritar. 82% dintre romanii intervievati s-au declarat deschisi fata de un astfel de regim. In clasament, Romania este urmata de Polonia (78%) si Franta (63%), potrivit yougov.co.uk.

In ultimii ani, populismul a revenit puternic  in prim-planul politicii in mai multe state din Europa occidentala. Avansul unor partide ca UKIP in Marea Britanie, AfD, in Germania, Frontul National, in Franta, precum si recenta victorie a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA demonstreaza din plin acest lucru.

Astfel, sondajul citat a pornit de la ideea ca a vedea politica doar in termeni de ”stanga” si ”dreapta” nu mai corespunde realitatii din acest moment. ”Populistii autoritari vs elite” sau ”establishment vs toti ceilalti” ar fi termenii in care ar trebui analizata scena politica, remarca autorii studiului.

Incercand sa analizeze structura peisajului politic din aceasta noua perspectiva, YouGov a condus acest studiu in 12 tari europene. Rezultatele obtinute au indicat faptul ca in opt dintre acestea cel putin jumatate dintre alegatori au opinii populist autoritare. Autorii studiului constata astfel ca populismul autoritar este un fenomen care devine din ce in ce mai puternic in randul alegatorilor din Europa si ar putea fi chiar fenomenul politic definitoriu al urmatorului deceniu, nu doar pe batranul continent, ci in democratiile dezvoltate, in general.

Interesant este insa ca desi in cele mai multe dintre statele incluse in cercetare deschiderea fata de un sistem populist autoritar este corelata ca viziunile anti-UE, autorii sondajului remarca faptul ca acest lucru nu este valabil si in Romania. Chiar daca majoritatea celor chestionati s-au declarat deschisi fata de un astfel de regim, romanii sunt totusi proeuropeni.

In timp ce tara noastra ocupa primul loc in acest sondaj, la polul opus se afla Germania (18%) si Lituania (0%), tari unde majoritatea populatiei pare sa reziste acestei ideologii, caracterizate de nemultumirea cetatenilor fata de elite si de pozitii agresive in ceea ce priveste politica externa.

Germania este astfel tara din vestul Europei unde cea mai mare parte a populatiei respinge ideea de populism autoritar.

Publicarea rezultatelor sondajului YouGov vine intr-un moment crucial pentru politica germana si europeana. Angela Merkel a anuntat la finalul saptamanii trecute ca intentioneaza sa candideze pentru al patrulea mandat de cancelar, la alegerile federale de anul viitor. Se asteata ca atunci, coalitia partidelor de centru sa aiba un adversar puternic in partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a repurtat victorii importante in alegerile locale de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here