Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 25 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu Michael F. Miller, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării, din cadrul Guvernului SUA, în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.
În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte referitoare la colaborarea dintre cele două guverne pe dimensiunea de securitate și apărare, cu accent pe programele de înzestrare cu echipamente militare destinate structurilor Ministerului Apărării Naționale derulate cu Statele Unite ale Americii.
Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța parteneriatului strategic româno-american în asigurarea securității și stabilității regionale. „Relația strategică a României cu Statele Unite reprezintă un pilon-cheie în consolidarea apărării și securității României și contribuie în mod esențial la întărirea flancului estic și la descurajarea amenințărilor”, a arătat Angel Tîlvăr.
În acest context, ministrul apărării naționale a arătat că Acordul privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii, a cărui semnare este programată în cursul zilei de astăzi, la Palatul Victoria, reprezintă o dovadă concretă a faptului că acest parteneriat strategic asigură dezvoltări de substanță în ceea ce privește întărirea capacităților de acțiune ale Armatei României, care are acces, prin soluțiile dezvoltate sub egida parteneriatului strategic, la tehnologii și echipamente de ultimă generație.
„Modernizarea forțelor armate reprezintă o prioritate strategică pentru România, iar sprijinul și expertiza oferite de partenerul american sunt cruciale în acest proces”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Mecanismul de finanțare FMF oferit de Guvernul SUA constituite o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice.
Recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, prin care a fost adaptat cadrul legal privind datoria publică în sensul includerii posibilității utilizării unor mecanisme de finanțare specifice puse la dispoziția Guvernului României de alte guverne și/sau alte entități guvernamentale ale altor țări, ca instrumente de natura datoriei publice guvernamentale. Acest cadru legal permite accesarea de fonduri, în condiții avantajoase, inclusiv prin mecanismul de Finanțare Militară Externă (Foreign Military Financing – FMF), oferit guvernelor din statele aliate de Guvernul SUA, pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Ministerul Apărării din SUA.
De prevederile acordului semnat astăzi vor beneficia Ministerul Apărării naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA. Acordul prevede dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei.
[…] Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 25 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu Michael F. Miller, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării, din cadrul Guvernului SUA, în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec. În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte referitoare la colaborarea dintre cele două guverne pe dimensiunea […] Citeste mai mult […]