Acasă Editorial Intenția activiștilor de extremă dreaptă de a ataca Capitoliul fusese anunțată pe...

Intenția activiștilor de extremă dreaptă de a ataca Capitoliul fusese anunțată pe rețelele de socializare cu câteva săptămâni înainte

DISTRIBUIȚI

Atacul din 6 ianuarie asupra clădirii Capitoliului a fost șocant pentru majoritatea, dar nu și pentru cei care activitățile pe rețelele de socializare ale activiștilor de dreapta. Încercarea susținătorilor de extremă dreaptă ai președintelui Donald Trump de a opri prin violență Congresul să valideze votul Colegiului Electoral și astfel să oficializeze victoria electorală a lui Joe Biden a fost în concordanță cu speranțele și planurile lor exprimate cu ceva timp înainte, în mod deschis, pe rețelele de socializare, scrie Antuanela Roșioru pe promptmedia.ro.

Alex Newhouse*, cercetător al extremismului de extremă dreapta, care monitorizează manifestarea pe rețelele de socializare a comunităților de dreapta, susține că aceste grupuri și-au declarat intențiile cu săptămâni înainte. Pe Facebook, Twitter, Parler, dar și pe alte platforme, influenceri, politicieni, activiști și oameni obișnuiți s-au concentrat asupra datei de 6 ianuarie 2021 ca fiind ultima lor oportunitate de a preveni ceea ce susțineau că este corupția la scară monumentală.

Pentru majoritatea acestor activiști nu a existat o altă variantă decât Trump învingător. Pentru început, acelti activiști au discutat despre modul în care se pregăteau să oblige Congresul și pe vicepreședintele Mike Pence să anuleze rezultatele alegerilor și să-l declare pe Trump câștigător.

Acumularea

De la alegerile din noiembrie, Trump și aliații săi au răspândit teorii ale conspirației susținând că democrații, unii republicani și „Deep State” (n.n. – statul profund) au fraudat masiv alegerile pentru a-l sprijini Biden. Potrivit acestor teorii, Trump câștigase alegerile și doar politicienii corupți i-au împiedicat victoria. Aceste teorii ale conspirației au stârnit furie în toate colțurile ecosistemului de dreapta, iar procesul de validare a votului a devenit astfel un simbol al corupției și oportunității.

Un tweet postat pe 18 decembrie de președintele Trump – „Un mare protest în DC pe 6 ianuarie, a scris Trump, s-a transformat  în instrucțiuni luate foarte în serios de susținătorii președintelui în exercițiu și de extremiștii de extremă dreaptă, iar grupurile conservatoare au început să se organizeze pentru un protest la scară largă în Washington DC.

Încurajați în mod repetat în eforturile lor de a răsturna alegerile , susținătorii lui Trump și extremiștii de dreapta au căutat o altă cale pentru a inversa rezultatele alegerilor. Astfel, pentru Trump și susținătorii săi, 6 ianuarie a devenit momentul unui ultim efort disperat. După cum au arătat postările de pe rețelele sociale, această disperare justifică utilizarea violenței pentru a forța Congresul să acționeze în favoarea lor.

Totul a fost la vedere, pe rețelele de socializare

Premergător evenimentelor din 6 ianuarie, comunitățile de socializare de dreapta au discutat frecvent despre pregătiri, planuri de călătorie și speranțele manifestanților. Pe Twitter și Facebook, oamenii vorbeau despre 6 ianuarie în termeni aproape mistici. Analizând datele din rețelele sociale de la mijlocul lunii decembrie până la 5 ianuarie, apar mii de postări referitoare la protestele planificate ca și cum ar fi o viitoare revoluție.

În unele cercuri, evenimentul a devenit sinonim cu o bătălie finală – momentul în care toate presupusele crime ale democraților vor fi dezvăluite și când americanii obișnuiți își vor lua guvernul înapoi. „Pe 6 ianuarie aflăm dacă mai avem o republică constituțională”, a scris un utilizator pe Twitter în ajunul Anului Nou. „Dacă nu, începe revoluția. Aș prefera să lupt și să mor decât să trăiesc într-o societate socialistă. Destul de sigur că 80 de milioane de americani simt la fel.”

Pe alocuri apar și referințe specifice la asaltarea Capitolului. După cum scria un utilizator de Twitter, „Roberts este șeful corupților. 6 ianuarie. Trebuie să asaltăm Congresul și @SCOTUS și să-i arestăm pe Roberts, McConnell, Pelosi, Schumer, McCarthy doar pentru a începe drenarea infecției! #RobertsCorruptInChief. ”

Adepții QAnon identificau data de 6 ianuarie ca fiind începutul unui lanț de evenimente care ar duce la o curățenie apocaliptică, pe care ei o denumesc „Furtuna”. Unii chiar au crezut că ”Furtuna” va sosi în timpul demonstrației propriu-zise și că Trump va depăși dincolo de orice așteptare rezonabilă, membrii elitei democratice și globale pentru trădare, în timp ce câștigă alegerile.

Deși postările pe Facebook și Twitter au sugerat potențialul unor mișcări care depășesc simplele proteste, nicăieri violența care venea nu era la fel de evidentă ca pe rețeaua de socializare Parler. Site-ul, care a atras milioane de noi utilizatori conservatori în ultimul an, s-a poziționat ca un bastion al teoriilor conspirației de dreapta și al eforturilor lor de organizareNewhouse arată că sute de utilizatori ai Parler și-au exprimat convingerea sinceră și chiar dorința că demonstrațiile vor declanșa o bătălie fizică, o revoluție sau un război civil.

„Suntem gata să luptăm și vrem sânge”, arăta un post Parler din 28 decembrie. „Președintele trebuie să facă ceva. Dacă 6 ianuarie este ziua în care suntem pregătiți”. Un alt utilizator a scria: „6 ianuarie fie va fi harul nostru mântuitor, fie vom avea un alt război civil care ar trebui să se încheie foarte repede !! Oricum ar fi, Trump va fi POTUSUL nostru!! Orice altceva este inacceptabil!!”

Folosind instrumente de monitorizare la scară largă a datelor de pe rețelele de socializare, Newhouse scrie că a găsit dovezi că activiștii de dreapta au fost expliciți și deschiși cu intențiile lor pentru demonstrațiile din 6 ianuarie cel puțin de la jumătatea lunii decembrie. ”Nu mă îndoiesc că demonstrația a fost concepută special pentru a forța Congresul să anuleze alegerile. Deși este posibil să nu fi fost planificat asaltul Capitolului, manifestanții s-au pregătit săptămâni întregi să folosească cel puțin amenințarea violenței fizice pentru a intimida Congresul și pe vicepreședintele Pence în timpul procesului de validare”.

Un model de planificare și apeluri la violență

Transparența cu care activiștii de dreapta și-au planificat demonstrațiile indică faptul că gândirea extremă, antidemocratică a devenit normă atât pe Parler, cât și Twitter și Facebook, care încă luptă să modereze apelurile deschise la violență. Iar această situație nu este nouă. Activiștii de dreapta și-au luat obiceiul de a se organiza în mod deschis și de a-și încuraja susținătorii pentru a-și exprima dorința de confruntare violentă.

Activiștii de extremă dreaptă s-au angajat și în strângerea de fonduri online, inclusiv în timp ce transmiteau în direct atacul asupra clădirii Capitolului.

Autorul mai arată că în timpul atacului utilizatori ai rețelelor de socializare Parler, Facebook și Twitter îi felicitau pe ocupanții Capitoliului și răspândeau teorii neîntemeiate și periculoase ale conspirației conform cărora instigatorii violenței erau de fapt ANTIFA și reprezentanți ai stângii. În ceea ce privește rețeaua Parler, mulți utilizatori au făcut apel pentru executarea politicienilor.

Alex Newhouse își încheie materialul atrăgând atenția că serviciile de aplicare a legii și serviciile de informații ar trebui să învețe din ceea ce s-a întâmplat, dar și din aparenta lipsă de pregătire din partea poliției din Capitol, deoarece ceea ce s-a întâmplat în 6 ianuarie se poate repeta, pentru că comunitățile care au provocat evenimentele din 6 ianuarie s-au organizat în mod deschis pe social media și arată par să aibă intenția de a acționa din nou.

Alex Newhouse este conducătorul cercetării la CTEC, cu accent pe cercetarea extremismului de dreapta, fundamentalismul uireligios, extremismului online, terorismului și propagandei teroriste. El colectează și valorifică la scară largă date sociale pentru a înțelege modul în care evoluează comunitățile, relațiile și limbajul extremiștilor.

Anterior, a fost cercetător independent și analist de date pentru CTEC. De asemenea, a lucrat la Sony Interactive Entertainment (PlayStation) în echipa de guvernare a datelor, lucrând pe problemele de conformare privind confidențialitatea datelor. Înainte de asta, a lucrat pentru echipa PlayStation de luptă împotriva fraudelor cu carduri.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here