Acasă Economie INTRE STATISTICILE DE PE HÂRTIE ȘI REALITATEA DIN TEREN

INTRE STATISTICILE DE PE HÂRTIE ȘI REALITATEA DIN TEREN

DISTRIBUIȚI

Prognoza de angajare pentru trimestrul al treilea este pozitivă,

chiar dacă perspectivele slăbesc întrucâtva

Nu mai puțin de 28% dintre angajatorii din România plănuiesc să-și sporească numărul de angajați în următorul trimestru, conform ediției aferente intervalului iulie – septembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 64% nu intenționează nici o schimbare, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +14%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată în trim. II/2017, dar relativ stabilă comparativ cu trimestrul III/2016.

”Șapte ani de intenții de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de previziuni cu două cifre, corespunzând creșterii numărului de angajați, au impact puternic asupra disponibilității talentelor pe piața din România, așa cum o arată rata scăzută a șomajului, care în aprilie și-a atins minimul istoric, dar și gradul de răspândire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetări, afectează 73% dintre angajatorii români. Dat fiind că angajatorii prognozează creșteri ale angajărilor și în următoarele trei luni, este evident că pentru companii a sosit momentul să-și regândească serios practicile de personal și să se transforme în constructori de talente, pentru că găsirea lor gata formate pe piață este o opțiune din ce în ce mai puțin viabilă,” spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România.

Perspectivele de angajare, deși ferm pozitive, au per ansamblu o tendință de slăbire, fiind mai puțin robuste decât în trimestrul II/2017 în șapte din cele zece sectoare de activitate analizate și în șase din cele opt regiuni alte țării, și slăbind față de trimestrul III al anului trecut în șase sectoare de activitate și patru regiuni. Declinul cel mai abrupt este raportat în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +10% este cu 19% mai slabă decât în trimestrul II/2017 și cu 15% mai slabă decât în trimestrul III/2016. Scăderi de la trimestru la trimestru, de 14% și de la an la an, de 12%, sunt raportate și în regiunea Vest. În schimb, prognoza din regiunea Nord-Est, situată la +16%, se înseninează considerabil, fiind cu 17% mai puternică decât anul trecut.

București-Ilfov – cea mai optimistă previziune

Cele mai optimiste previziuni din trimestrul III, la nivel de regiuni, sunt cele din regiunile București și Ilfov, Nord-Vest și Sud, toate trei de +20%, în timp ce piața cea mai slabă este prognozată în regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.

La nivel de sector de activitate intențiile de angajare cele mai optimiste sunt raportate în sectorul Industrie Prelucrătoare, prognoza fiind totuși cea mai slabă din în ultimele șase trimester.

Un climat de angajare sănătos este preconizat și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, cu o Previziune Netă de Angajare de +24%. Angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă Previziune sectorială, de 0%. Perspectivele de angajare se restrâng cu 10% în comparație cu trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc cu 3% în comparație cu al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singură dată în ultimii 5 ani și ceva.

Optimismul angajatorilor diferă în funcție de dimensiunea organizației. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%.

Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor.

Cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 19 aprilie – 2 mai 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%. – VLAD CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here