Acasă Info Local IPJ Ilfov: “#BuySafePaySafe” – Cumpără sigur, plătește sigur

IPJ Ilfov: “#BuySafePaySafe” – Cumpără sigur, plătește sigur

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul acestei luni polițiștii ilfoveni desfășoară activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor cu privire la fraudele comise în mediul online prin intermediul cardurilor de plată, în cadrul unei campanii inițiată de Poliția Română prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov desfășoară activități de prevenire și informare a cetățenilor în perioada 20 iunie – 30 iunie a.c., în cadrul Campaniei “#BuySafePaySafe” – Cumpără sigur, plătește sigur, demarată la nivelul a 28 de state, campanie care are ca scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la principalele vulnerabilități în cazul acestui tip de criminalitate.

Astfel, ofițerii Compartimentului de Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul unităților teritoriale de poliție se vor deplasa în principalele localități ale județului, în special în locurile agglomerate, cum ar fi centre comerciale, unde vor distribuii flyere, pliante, afișe care conțin recomandări preventive.

În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise).

Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.

Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente.

În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online

Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;

Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online, atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;

Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;

Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here