Acasă Info Local ITM Ilfov: Acțiunii de control vizând modul de respectare a cerințelor minime...

ITM Ilfov: Acțiunii de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la ageni chimici periculoși la locul de muncă

DISTRIBUIȚI
  • Obiectivele acestei acțiuni sunt: detinerea de catre toti angajatorii a fiselor cu date de securitate actualizate pentru toti agentii chimici periculosi prezenti la locurile de munca si punerea acestora la dispozitia lucratorilor; asigurarea purtarii de catre toti lucratorii expusi la agenti chimici periculosi a echipamentelor individuale de protectie adecvate; monitorizarea punerii in aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor expusi la agenti chimici periculosi; centralizarea datelor in vederea elaborarii rapoartelor nationale privind punerea in aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.
  • Motivarea acțiunii: substantele periculoase pot fi intalnite in aproape toate locurile de munca, iar milioane de lucratori din UE sunt expusi zilnic la acestea. Agentii chimici periculosi genereaza riscuri majore la adresa seccuritatii si sanatatii lucratorilor, deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine intelese, putand fi cauzte de vapori, pulberi sau expuneri accidentale. Cadrul strategic al UE privind securitatea si sanatatea la locul de munca 2021-2027 stabileste angajamente puternice pentru reducerea expunerii profesionale la substante chimice.
  • Cadrul legislativ: regulamentul REACH, Directiva privind agentii chimici – DAC, Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni – DCM, transpuse in legislatia nationala prin HG nr. 1218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici si HG nr. 1093/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agentiu cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
  • Evaluarea riscurilor constituie fundamentul acestor prevederi legislative si reprezinta o obligatie legala a angajatorilor in cazul in care, la locurile de munca, sunt prezente substante periculoase. Evaluarea riscurilor permite angajatorilor sa stabileasca masuri specifice de protectie/prevenire: eliminarea, substitutia, protectia individuala (masuri tehnice si organizatorice).
  • Durata actiunii: actiunea se va desfasura in trimestrul IV al anului 2023.

 

 

2 COMENTARII

  1. […] Obiectivele acestei acțiuni sunt: detinerea de catre toti angajatorii a fiselor cu date de securitate actualizate pentru toti agentii chimici periculosi prezenti la locurile de munca si punerea acestora la dispozitia lucratorilor; asigurarea purtarii de catre toti lucratorii expusi la agenti chimici periculosi a echipamentelor individuale de protectie adecvate; monitorizarea punerii in aplicare a prevederilor […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here