Acasă Anchete ITM Ilfov: Multe controale, puține amenzi 

ITM Ilfov: Multe controale, puține amenzi 

DISTRIBUIȚI

ITM IlfovÎn primul semestru din acest an, la nivelul ITM a fost înregistrat un număr semnificativ de evenimente, soldate cu vătămări corporale grave şi chiar decese în activităţile desfăşurate la înălţime, pe schele, în mod deosebit în şantierele temporare şi mobile pentru anvelopare termică la blocurile de locuinţe, precum şi în alte activităţi specifice domeniului construcţii. Situaţia creată a fost determinantă în luarea deciziei de a lansa acţiuni de control privind verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările cu risc de cădere de la înălţime.

Drept urmare, în perioada 28 – 30 iulie 2016, a avut loc Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, precum şi de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile.

În acest context, ITM Ilfov a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă cu privire la angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, sărbătorile legale, garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, utilizarea nelegală a muncii copiilor şi a tinerilor. O parte din acţiunile de verificare s-au desfăşurat, sâmbătă, în data de 30 iulie 2016, tocmai de a putea identifica angajatorii care prestează activitate în zilele de repaus săptămânal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmare verificărilor efectuate, s-a înregistrat sistarea (oprirea din funcţiune) activităţii a două echipamente de muncă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 37.500 lei pentru nerespectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările de construcţii: efectuarea instructajului în afara timpului de muncă, schele neconforme, amenajarea lucrului la înălţime necorespunzător, desemnarea şi instruirea lucrătorilor care acordă primul ajutor. Totodată, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi pentru neprezentarea angajatorilor la control.

ITM Ilfov a controlat 48 de angajatori (1.351 lucrători), aplicând 49 sancţiuni contravenţionle, constând în 44 avertismente şi cinci amenzi. S-au dispus 49 măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate în domeniul construcţiilor.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua .Ma numesc Antonescu Bogdan sint din bucuresti si lucrez la o firma de transport ca sofer cu punt de lucru in Magurele si transportu se face pe comunitate cu plecare din baza asa zisa si garaj ,Kallo -BELGIA .din 10 august ma tine la birou in magurele spunind ca nu are masina libera ca sint ocupate ,iar in tot acest timp sau facut mai multe angajari.nici in prezent nu sint plecat la munca .daca va sta in putere acest aliniat si ma puteti ajuta .va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here