Acasă Social ITM Ilfov: Temperaturi extreme ridicate

ITM Ilfov: Temperaturi extreme ridicate

DISTRIBUIȚI

În perioada urmatoare valul de căldură se va intensifica, astfel încât vremea va deveni caniculară și disconfortul termic va fi accentuat, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Temperaturi extreme ridicate sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37 grade Celsius sau corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În acest sens, în perioadele cu temperature ridicate extreme angajatorii trebuie să asigure urmatoarele măsuri minimale:

 1. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
 • reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
 • asigurarea ventilației la locul de muncă;
 • alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
 1. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
 • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 • asigurarea echipamentului individual de protecție;
 • asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000(reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

 • asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
 • asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 • trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

De asemenea, menționăm că, în perioada următoare vor fi efectuate controale de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, care au ca scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

 

1 COMENTARIU

 1. […] În perioada urmatoare valul de căldură se va intensifica, astfel încât vremea va deveni caniculară și disconfortul termic va fi accentuat, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here