Acasă Economie ITM ILFOV VERIFICĂ SECURITATEA MUNCII ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR

ITM ILFOV VERIFICĂ SECURITATEA MUNCII ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR

DISTRIBUIȚI

Începând din trimestrul II al anului 2014 se desfăşoară ”Acţiunea privind verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor”, anunță ITM Ilfov. Obiectivul campaniei este creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, având ca obiectiv declarat, instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional. Având în vedere cele menţionate, ITM Ilfov dorește diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale în vigoare. Drept urmare, inspectorii de muncă din cadrul ITM ilfov au verificat respectarea legii din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă privind utilizarea echipamentelor de muncă în activităţile care impun lucrul la înălţime şi lucrările de săpături, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi instruirea lucrătorilor referitoare la necesitatea purtării acestuia, folosirea corespunzătoare a schelelor şi scărilor, utilizarea instalaţiilor de ridicat, precum şi executarea lucrărilor de demolare respectând procedurile corespunzătoare, având şi persoane competente de supraveghere.

Din datele statistice ale Inspecţiei Muncii referitoare la accidentele de muncă produse în domeniul construcţiilor în anii anteriori (2010-2013), s-a constatat o scădere a acestora. Totuşi, ponderea accidentelor de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă, invaliditate şi decesul victimelor este cea mai mare din toate domeniile de activitate a economiei naţionale. Numărul de accidente de muncă înregistrat, precum şi gravitatea acestora, a fost factorul determinat pentru continuarea şi intensificarea acţiunilor de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale  de securitate şi sănătate în muncă.

Totodată, Inspecţia Muncii, cât şi inspectoratele teritoriale de muncă, au organizat şi alte tipuri de activităţi care au vizat conştientizarea angajatorilor din domeniul construcţiilor cu privire la obligaţia lor, de a lua măsurile necesare pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi controlul respectării îndeplinirii cerinţelor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă.

Aceste activităţi au îmbrăcat diverse forme: dialog social, activităţi de informare asupra modului cel mai eficient de aplicare a reglementărilor legale în vigoare, controale sistem şi tematice având drept scop verificarea  aplicării prevederilor legale şi de verificare a unităţilor mari cu activitate complexă.

ITM Ilfov a controlat până la această dată 17 angajatori, aplicându-se 30 sancţini contravenţionle, constând din avertismente şi  amenzi în valoare de 30.000 lei. Au fost dispuse 30 măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here