Acasă Economie ITM ILFOV VERIFICĂ SECURITATEA MUNCII LA COMPANIILE AGRICOLE

ITM ILFOV VERIFICĂ SECURITATEA MUNCII LA COMPANIILE AGRICOLE

DISTRIBUIȚI

În trimestrele II şi IV 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov va verifica modul în care sunt aplicate şi respectate cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă în activităţile din agricultură şi industrie alimentară. Deşi numărul angajaţilor şi al întreprinderilor agricole, precum şi al celor din industria alimentară este în scădere, aceste sectoare îşi menţin totuşi importanţa lor în cadrul economiei naţionale.

În anul 2014, au fost înregistraţi un număr de 58.812 lucrători în agricultură şi de 126.161 lucrători în industria alimentară.

agriculturaAtât în domeniul agriculturii, cât şi în cel al industriei alimentare sunt efectuate numeroase activităţi în care sunt implicate echipamente de muncă, la care, în unele situaţii nu se respectă prevederile reglementărilor tehnice române, care transpun legislaţia comunitară aplicabilă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la aceste echipamente.

Deoarece angajatorii din aceste domenii de activitate nu au asigurat măsurile necesare pentru aplicarea şi respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea de către lucrători a acestor echipament, s-au produs accidente de muncă în urma cărora a avut loc decesul accidentaţilor sau pierderea capacităţii de muncă, aceasta fiind cauzată de vătămări grave suferite de accidentaţi.

Rezultatele controalelor anterioare efectuate de inspectorii de muncă au evidenţiat faptul că în activităţile din agricultură şi industria alimentară au fost constatate abateri de la legislaţia în vigoare cu privire la obligaţia angajatorilor de a asigura echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor.

Din analiza datelor referitoare la dinamica accidentaţilor în muncă înregistraţi în activităţile din agricultură, s-a constatat că în anul 2013 s-au înregistrat 70 accidentaţi în muncă, din care 15 accidentaţi mortal şi 55 cu incapacitate temporară de muncă, iar în anul 2014(11 luni), 44 accidentaţi în muncă, din care 6 accidentaţi mortal şi 38 cu incapacitate temporară de muncă.

Referitor la sectorul industriei alimentare, în 2013 s-au înregistrat 196 accidentaţi în muncă, din care 13 accidentaţi mortal şi 183 cu incapacitate temporară de muncă, iar în anul 2014 (11 luni), 143 accidentaţi în muncă, din care un accidentat mortal şi 142 cu incapacitate temporară de muncă.

Prima etapă din cadrul acestei campanii a constat în acţiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor, lucrătorilor şi partenerilor sociali. În acest sens, la sediul ITM Ilfov au fost invitaţi mai mulţi angajatori, din partea cărora au fost prezenţi 9 participanţi cu atribuţii de conducere şi 9 participanţi cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă. Conducerea ITM Ilfov a expus acestor întreprinderi din sectoarele economice stabilite pentru desfăşurarea acţiunii, obiectivele, motivarea organizării acestei acţiuni, grupurile ţintă şi durata campaniei.

Etapa următoare va consta în acţiuni de control propriu-zise, care vor viza toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care efectuează activităţi din agricultură şi industria alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here