Acasă Info Local Jandarmii ilfoveni le-au vorbit elevilor despre prevenirea violenței și consumul de droguri

Jandarmii ilfoveni le-au vorbit elevilor despre prevenirea violenței și consumul de droguri

DISTRIBUIȚI

In perioada 13 – 28 februarie a.c., ofiţeri din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul unităţii, au organizat şi desfăşurat o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile pe tema ”Prevenirea violenţei în şcoli şi a consumului de droguri”. Jandarmii ilfoveni au ținut expuneri și au dialogat cu elevii de la Liceul ”Ioan Petruș” din Otopeni, Liceul nr. 1 din Periş, Liceul teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Snagov, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Baloteşti, Liceul Teoretic “Horia Hulubei” din Măgurele, Liceul Economic “Barbu A. Ştirbey” din Buftea, Liceul Tehnologic “Dumitru Dumitrescu” din Buftea, Liceul Teoretic “Radu Popescu” din Popeşti-Leordeni, Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Voluntari, Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna” din Chiajna, Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Brăneşti și Liceul Tehnologic “Pamfil Şeicaru” din Ciorogârla.

Prin expunerea unor materiale sugestive power-point şi dialogul purtat cu elevii, jandarmii au informat elevii cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentelor deviante, răspunderea contravenţională dar şi cea penală.

De asemenea, au fost organizate dezbateri pe tema atragerii în anturaje pretabile săvârşirii de fapte antisociale, a consecinţelor acestora asupra făptuitorilor dar şi a victimelor.

Un aspect foarte important demn de luat în seamă este acela al amplificării comportamentelor violent, atât verbale dar şi fizice în cadrul şcolilor dar şi în afara acestora, rezultatele unei cercetări IMAS arată ca 60% dintre copii şi tineri au fost în cazuri de violenţă verbală, majoritatea în cartierul în care locuiesc (46,7%) sau chiar la şcoală (33%).

Au mai fost expuse elevilor riscurile la care se expun consumatorii de droguri, (sancţionarea penală, dependenţă, afectarea gravă a stării de sănătate, decesul şi destabilizarea socială în familie).

Deşi la nivelul judeţului Ilfov nu au fost întregistrate probleme deosebite pe linia delincvenţei în unităţile de învăţământ, preferăm o abordare pro-activă a fenomenului, încercând preîntâmpinarea unor asemenea fapte. Considerăm că dintr-un proces de învăţământ complet nu pot lipsi aceste noţiuni  referitoare la comportamentele deviante şi răspunderea juridică. Iar o bună parte din aceste fapte antisociale pot fi prevenite printr-o mai bună cunoaştere a problematicii respective, susțin jandarmii ilfoveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here