Acasă Anchete Jandarmii. Prea nervoși, prea agresivi, prea provocatori…

Jandarmii. Prea nervoși, prea agresivi, prea provocatori…

DISTRIBUIȚI

Iohannis, trezește-te!

Moise Guran, www.moise.ro

A fost un moment istoric. S-au întors acasă. Ne-am îmbrățișat, am povestit, ne-am încurajat, ne-am bucurat. Nu veniseră să se bată cu jandarmii și nici nu s-au bătut. Ne-am adunat la o sută de ani de la Marea Românie pentru un moment istoric, o poză… Ceva ce nicio serbare de asta oficială n-ar fi putut organiza – întoarcerea românilor plecați. Le-am spus din suflet – bun venit acasă! Dar Dragnea avea alt plan! Și planul lui abia începe…

 

Înainte ca violențele să se producă, ele erau anticipate pentru a fi justificate în viitor

 

A fost evident de la început că e o problemă cu jandarmii. Prea nervoși, prea agresivi, prea provocatori. În atâția ani de presă am trăit mitinguri și mai pașnice și mai violente. Am avertizat de când a apărut imbecilul ăla de la Antena 3 că asistăm la o schemă de comunicare a unor viitoare lucruri grave. Înainte ca violențele să se producă, ele erau anticipate pentru a fi justificate în viitor.

Că au fost provocatori, asta e clar! Dar Jandarmeria nu procedează așa. Normele de intervenție ale jandarmilor sunt altele decât ordinele de acțiune pe care le-au avut în ziua de 10 august 2018.

Ora 16.30. În piața abia sunt o mie de demonstranți. O coloană formată din maximum 200 forțează cordoanele, blochează piața și se îndreaptă către gardul guvernului care este însă aproape imposibil de escaladat.

Jandarmii apără guvernul. Luați prin surprindere, cer ajutorul grupelor de intervenție, care însă nu atacă manifestanții ci apără perimetrul. Ei bine, această situație nu s-a mai repetat. Ulterior, manifestanții au fost atacați de un dispozitiv ofensiv al Jandarmeriei.

 

Au lansat grende cu gaze iritante în Piață și au atacat mulțimea! Apărau guvernul?

 

Au lansat grende cu gaze iritante în Piață și au atacat mulțimea! Apărau guvernul? Haida, de! Atacau, nu apărau! Un pet zburat din mulțime nu justifică un dispozitiv ofensiv. Nu justifică niciun răspuns cu gaze lacrimogene. În fapt, atunci când există unul, doi, zece provocatori, jandarmii creează un culoar și îi extrag. Sunt antrenați pentru asta și la acest miting au avut un larg concurs din partea demonstranților pașnici. În loc să-i extragă pe provocatori, jandarmii au dat de la început cu gaz iritant, inițial din spayuri și butelii. Reporterii tot spuneau la televizor că s-a dat cu gaze, iar efectul logic ar fi fost să nu mai vină prea mulți bucureșteni la miting. Dar n-a fost.

Cei din piață nu înțelegeau de ce tot dau jandarmii cu gaze și îi rugau prin stațiile de amplificare să nu mai dea. Pe dreapta guvernului, la intrarea pe Calea Victoriei și pe Barbu Catargiu nici nu se mai putea sta. Pe la 20 știam că trebuie să intru în direct la radio și m-am retras în sus pe 1 Mai, ca să prind semnal. Apoi am coborât spre Buzești ca să dau un tur. Pe la 20.30 oamenii se retrăseseră spre Șoseaua Titulescu și spre Calea Buzești. Era o aglomerație pe podul ăla de deasupra pasajului de nu se putea trece. Din locul în care eram eu, se vedea aglomerat până la Maternitatea Polizu, dar intrarea în Piață era blocată de cei care nu mai putuseră să respire și se retrăseseră câteva zeci de metri. Niciun incident semnificativ nu avusese loc încă, dar ei dădeau cu gaze.

Dar sprayerile cu gaze fuseseră doar începutul, doar așa cât să enerveze lumea. Ulterior au apărut și provocările adevărate, alea dure. Dar nu atât de dure încât să justifice un bombordament cu grenade lacrimogene în Piața Victoriei, plină de părinți cu copii. În fapt erau aceiași provocatori de mai devreme, dar care nici vorbă să poată forța în vreun fel intrarea în Palatul Victoria, sau mai știu eu ce.

Suficient se pare pentru șefii Jandarmeriei ca, în loc să dispună extragerea lor din mulțime și arestarea, să prefere atacarea mulțimii pe toată linia și golirea Pieței Victoria. Momentul a fost dramatic și nu știm încă exact câți au fost răniți atunci. Cert este că la Antipa, la Girafă, o întreagă grădiniță de vreo sută de copii foarte mici, care se jucau pe iarba din părculeț supravegheați de mămicile lor au fost surprinși de grenadele lacrimogene lansate în piață.

Alții le-au recepționat probabil direct în cap. Aștept cu interes să afle procurorii câte astfel de grenade au fost lansate într-o mulțime foarte compactă. Puțin înaintea momentului o străbătusem foarte greu, de la Antipa la intrarea pe Calea Victoriei, 100 de metri în jumătate de oră! Aproape inevitabil, tuburile alea au căzut în capul cuiva.

Apoi, ca un comandant de Jandarmerie ce ești îți pui problema… când ataci o mulțime de 100 de mii de oameni în forță ce se întâmplă dacă unul, doi, cinci, cad? Sunt călcați în picioare de ceilalți, care fug, în panică! De ce să procedezi așa? Încă o dată, nimeni nu atacase guvernul, dar Jandarmeria a trecut în dispozitiv ofensiv. Ca să se bată cu cine? Cu ăla cu lanțuri la gât?

Ceea ce a urmat a fost și mai greu de înțeles. După un prim atac pe centru doi jandarmi rămân pe o margine în mijlocul manifestanților! O scenă de un dramatism extraordinar, o scenă de linșaj ce mie unul mi-a amintit de o poză similară de la mineriada din 1990. Există imagini în care se văd maximum cinci-șase demenți lovindu-i cu bestialitate pe cei doi jandarmi (dintre care o femeie) în vreme ce aproximativ douăzeci de protestatari încearcă să îi protejeze pe jandarmi.

Până la urmă reușesc, așezându-se peste ei, iar apoi îi duc așa vreo 30 de metri până la colegii lor jandarmi. CARE NU INTERVIN, deși scena durează minute bune, iar ei stăteau impasibili! Prima întrebare este de ce nu intervin jandarmii de pe margine în apărarea colegilor lor? Sunt imbecili? N-au ordin? Cum să permiți linșarea colegilor tăi?

 

Politic, momentul este foarte periculos. Din desfășurarea evenimentelor rezultă că Jandarmeriei i s-a ordonat să provoace, să atace, să folosească forța represivă NU pentru menținerea ordinii, ci pentru provocarea dezordinii

 

Ceea ce urmează este o represiune violentă, nejustificată, abuzivă, în care oameni cu mâinile ridicate în aer sunt loviți cu bestilitate de jandarmii români. N-AU VOIE SĂ FACĂ ASTA! Jandarmul îl poate reține, dacă a făcut ceva, dar nu îl poate bate ca un huligan, pentru ca apoi să treacă mai departe. Sute de oameni vânați pe străzi, până noaptea târziu, asta e teroare, NU menținerea ordinii publice!

Politic, momentul este foarte periculos. Din desfășurarea evenimentelor rezultă că Jandarmeriei i s-a ordonat să provoace, să atace, să folosească forța represivă NU pentru menținerea ordinii, ci pentru provocarea dezordinii.

 

Cineva trebuie să răspundă penal

Reacția (pe facebook) a Președintelui Iohannis a fost slabă. Șeful CSAT se putea implica direct, imediat, putea cere Jandarmeriei să treacă în dispozitiv DEFENSIV și să oprească atacul asupra manifestanților. A dat un comunicat că e responsabilă Carmen Dan, iar jandarmii au continuat să îi vâneze pe străzi și să îi bată la grămadă pe toți oamenii. Bineînțeles că e responsabilă, dar nu numai politic. Cineva trebuie să poarte o responsabilitate penală pentru intervenția Jandarmeriei din seara de 10 august. Momentul politic este periculos pentru că evenimentele excepționale vor justifica instaurarea unei dictaturi, la fel ca în Turcia. Iohannis, trezește-te!

România și-a primit înapoi românii plecați cu bâte și grenade lacrimogene. Tensiunea acumulată într-un an și jumătate în care Dragnea a luat în derâdere mitingurile pașnice de stradă a răbufnit dramatic. Dragnea răspunde însă doar politic. La fel și Iohannis, care nu a înțeles că, înainte de a fi un instrument politic, referendumul este un instrument democratic de detensionare a societății. Nu l-a folosit. Acum nu mai există decât două căi – fie demisia imediată a guvernului pentru detensionarea situației, fie o dictatură care va instaura ordinea în acest mod, cel demonstrat de Danjarmeria personală a lui Liviu Dragnea, în seara de 10 august 2018. (intertitlurile aparțin redacției)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here