Dar știe ce a preluat?
La 11 iunie 2017 au fost organizate alegeri locale parțiale în 49 de localități, printre ele numărându-se și comuna Jilava din Ilfov.
Candidatul PNL, Elefterie Petre Ilie, a fost ales primar al comunei Jilava, acesta obținând 55% din voturi, reprezentanta PSD, Mariana Dumitrescu, fiind votată de 30% dintre cei prezenți la urne. Candidatul PMP, Cristian Drăgan, a obținut 12% din voturi, iar cel al ALDE, Sfia Pantelie, trei procente. A avut reprezentant la aceste alegeri, fără nicio șansă, și Partidul Republican, în persoana Ancăi Daniela Cimpoeru. Aceasta a obținut 40 de voturi.
Elefterie Petre Ilie: ”Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru cele 2.320 de voturi prin care am fost ales primar. Greul acum începe, dar, de mâine, administrăm Jilava împreună! Este timpul să ne unim eforturile, să uităm răutățile ultimelor zile și să muncim cu toții pentru comuna noastra, Jilava”.
Prezența la vot, încele cinci secții deschise în comună, a fost 50,01%. Dintre cei 8.600 de votanți de pe listă au pus ștampila pe unul dintre candidați 4.389, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente. De asemenea, 56 de persoane au fost înscrise pe lista specială, iar 12 au avut nevoie de urna mobilă.
La două luni de la alegerile județene, noua conducere a PNL Ilfov, formată din președintele Hubert Thuma, prim-vicepreședintele Ionel Scrioșteanu și secretarul general George Ene, obține, așadar, o primă victorie electorală.
Promisiuni mari, așteptări pe măsură
Greul pentru noul edil acum începe, însă. El trebuie să își țină promisiunile.
Petre Ilie a promis, printre altele, în campania electorală, că împreună cu președintele Consiliului Județean Ilfov va face demersuri către ADIA Ilfov pentru ca la sfărșitul anului 2017 să înceapă branșarea la alimentarea cu apă și canalizare, că în 2018 primăria va dota un cabinet de stomatologie și un cabinet de oftalmologie în cadrul noii policlinici și, mai mult, pentru că legislația permite, va angaja medici în aparatul de specialitate al primarului, astfel încât cele două servicii medicale – stomatologie și oftalmologie – să fie asigurate gratuit pentru locuitorii comunei. De asemenea, tot în domeniul medical, primarul Ilie a promis ca în 2019 să înceapă lucrările pentru o unitate de primiri urgențe, ”așa cum există la Măgurele”. Până una – alta, în 2018 vor fi angajați cel puțin trei medici și trei asistente pentru a asigura serviciile medicale pentru elevi și preșcolari, iar cabinetele medicale vor fi dotate la standarde civilizate.
”Voi finaliza lucrările la sala de sport și dotarea acesteia în anul 2018, iar în 2019 va lua ființă Clubul sportiv Jilava (așa cum există la Chitila, Voluntari), ca o organizație non-guvernamentală, finanțată din donații și sponsorizări. Clubul sportiv va avea cel puțin trei secții, cu grupe de copii și juniori”, mai spune Petre Ilie.
De asemenea, chiar dacă prin Jilava trece acum RATB-ul, primarul spune că localitatea va avea propriul serviciu de transport în comun, în anul 2018, așa cum există la Balotești, Dobroești sau Otopeni, care să asigure legătura între Gara Jilava și limita cu Măgurele. Vor fi folosite microbuze cu consum redus de carburant pentru a asigura un orar optim de funcționare și gratuitate pentru elevi, studenți, pensionari.
Nu în ultimul rând, primarul Ilie a vorbit în Campania electorală despre construcția unui cămin cultural și a mai multor locuri de joacă pentru copii.
Moșteniri, moșteniri…
Primarul Ilie are de gestionat, însă, și lucruri la care, cu siguranță, nu se aștepta. Este vorba despre două sesizări ale Curții de Conturi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ilfov privind prejudicii referitoare la Legea nr. 94/1992, art. 64 (este 2,4 milioane lei prejudicii nerecuperate ca urmare a neurmăririi de conducerea Primăriei Jilava a măsurilor transmise de Curtea de Conturi) și la un abuz în serviciu al cărui prejudiciu depășește 9,6 milioane lei. Nerecuperarea prejudiciilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. – VLAD CRISTEA