Acasă Economie La mai mare!

La mai mare!

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Unii zic că prin noul Cod Administrativ se va face dreptate până la capăt pentru aleșii locali. Alții spun că nu. Criticii susțin că edilii, potrivit noilor drepturi bănești de care vor beneficia în curând, vor fi o povară pentru comunitățile locale, unele dintre ele foarte sărace.

Proiectul Codului Administrativ prevede introducerea unei indemnizaţii lunare pentru limită de vârstă de care vor beneficia toţi primarii, viceprimarii, preşedinţii de consiliu judeţean şi vicepreşedinţii acestora din 1992 încoace şi va putea fi cumulată cu pensia din sistemul public de pensii. Din ea va fi reţinut însă impozitul pe venit precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi este calculată ca produs al numărului de luni de mandat cu 0,4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Singurele limitări sunt ca beneficiarul să aibă cel puţin un mandat întreg şi să nu fi fost condamnat pentru corupţie în timpul cât a fost ales local. Este greu de calculat impactul bugetar, fiind vorba de mii de beneficiari, având în vedere că în țară sunt 320 de orașe, 2.861 de comune și 41 de județe.

Deci, numărul viitorilor beneficiari, primari sau viceprimari, care sunt în funcţie în acest moment se apropie de 6.400, dar e foarte greu de estimat numărul foştilor aleşi locali. Mai punem la socoteală și că, odată cu Legea salarizării unitare în sectorul public, primarii şi preşedinţii CJ-urilor şi-au stabilit singuri lefurile, prin hotărâri de consiliu, vedem unde ajungem.

De exemplu, un primar cu trei mandate, care are acum 10.000 de lei pe lună, va avea o pensie specială de peste 5.700 de lei, la aceasta adăugându-se pensia ”normală”, iar un primar cu un singur mandat va beneficia de o ”specială” de apraoepe 2.000 de lei. La mai mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here