Acasă Info Local La Paris are loc a treia conferința a Platformei de Sprijin pentru...

La Paris are loc a treia conferința a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va co-prezida astăzi, 21 noiembrie 2022, la Paris, alături de omologii francez și german – Catherine Colonna și Annalena Baerbock – a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova.

La conferință vor participa și președintele Franței, Emmanuel Macron, și al Rep. Moldova, Maia Sandu, alături de șeful diplomației moldovene Nicu Popescu.

Platforma pentru sprijinirea Rep. Moldova a fost creată în primăvara acestui an, la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței pentru mobilizarea unor contribuții financiare ale comunității internaționale și sprijinirea reformelor necesare aderării la UE.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Rep. Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Rep. Moldova.

În acest moment, Rep. Moldova are nevoie de obținerea, din partea partenerilor internaționali, a asistenței financiare necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România – sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric și inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată de România în sprijinul cetățenilor Rep. Moldova.

Conferința de la Paris este a treia reuniune de acest fel din 2022 și constituie un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internațional multidimensional și confirmarea rolului său într-o perioadă dificilă în care Chișinăul are mai mult decât oricând nevoie de asistența comunității internaționale.

Co-președinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta, la Paris, concluziile activității desfășurate premergător evenimentului în următoarele sectoare: situația umanitară a refugiaților din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania și Canada), combaterea corupției (co-prezidat de România – prin Ministerul Justiției – și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică (co-prezidat de Franța și Italia), asistența financiară (prezidat de Comisia Europeană), managementul frontierelor (prezidat de SUA) și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice (co-prezidat de Olanda și Suedia) – grup de lucru lansat la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu la Conferința ministerială de la București.

 Conferința privind crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței a avut loc în aprilie 2022 la Berlin și a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

A doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova a fost organizată și găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la București, în luna iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegații din 33 de țări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale ONU. La București sprijinul financiar obținut a fost de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi. De asemenea, la propunerea României a fost decisă crerea unui nou grup de lucru, al șaselea, privind reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here