Acasă Editorial Lăsați capra vecinului!

Lăsați capra vecinului!

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Politicienii par să nu înțeleagă că depășirea, cu pierderi cât mai mici, a perioadei de criză prin care trecem nu se poate face individual. Este un răspuns colectiv, la care toți trebuie să participe. Indiferent de partid, indiferent de religie, indiferent de etnie, de gen, de statut social. Este una din acele situații în care toți suntem în aceeași măsură egali și responsabili. În timp ce majoritatea românilor par să fi înțeles acest lucru, politicienii continuă de luni bune să facă exerciții de individualism și arătat cu degetul. Este adevărat că și competițiile electorale par să stimuleze această stare, chiar dacă niciun politician nu va recunoaște public acest lucru.

Rezultatul? Ne luăm ostatici noi pe noi.

Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani, la nivel național, cu privire la comportamentele sociale ale românilor arăta că 80% dintre români sunt invidioși. Așa pot fi explicate lipsa de coeziune socială și dificultatea de a ne uni în jurul unei idei, a unui scop comun – în perioada actuală, limitarea efectelor negative ale pandemiei.

Această trăsătură, negativă, a fost identificată nu doar acum, ci cu mulți ani înainte. George Barițiu o numea ”vițiul” nostru ”național”, iar vecinii noștri – bulgari, unguri – vedeau invidia ca fiind una dintre trăsăturile românilor. Maghiarii își mustrau conaționalii invidioși prin apelativul ”valahule pizmăreț” sau spunându-le ”ești mai pizmăreț decât un valah” Și preoții aminteau în predicile lor de acest ”vițiu national”. În comunism, invidia a fost folosită ca armă politică împotriva ”dușmanilor poporului”.

În zilele noastre, partidele, prin reprezentanții lor, par să fie mai preocupate de faultarea adversarului politic și polarizarea din ce în ce mai accentuată a societății, decât de punerea în comun a resurselor și priceperii pentru depășirea crizelor din societate. Cu coada ochiului spre scorurile din sondaje, principala preocupare a politicienilor este să blameze adversarul și să-i critice soluțiile, fără să propună ceva în loc.

Stimați politicieni! Această perioadă nu este despre noi vs. ei, despre stânga vs. dreapta, despre public vs. privat, tineri vs. vârstnici etc. Este despre noi, despre toți. Lăsați capra vecinului! Mobilizați resursele de încredere ale oamenilor și ajutați-i să treacă cu bine peste crizele pe care le traversăm. Veți avea timp să vă criticați mai târziu. Sau poate, cine știe, veți înțelege că se poate face politică și cu decență!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here