Angajații de la stat care au rezultate mediocre la locul de muncă vor primi un salariu mai mic timp de un an, conform unei prevederi din Codul administrativ al României. În schimb, angajaţii performanţi vor primi prime. În prezent, singurele variante de evaluare a funcţionarilor publici sunt promovarea sau eliberarea din funcţie.
Potrivit Cod Administrativ, testele anuale au rolul de a stabili evoluţia funcţionarilor publici. În funcţie de calificativele obţinute se va ţine cont la promovarea într-o funcţie publică superioară, la acordarea de prime, la diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următorul ”examen” în cazul funcţionarilor publici notaţi cu ”satisfăcător” şi la eliberarea din funcţie.
În prezent, în legislaţie se regăsesc doar două din situaţiile enumerate: promovarea şi concedierea, amintește Avocatnet.ro. Din 2020, evaluarea va deveni criteriu inclusiv pentru acordarea de recompense sau, dimpotrivă, pentru scăderea veniturilor salariale. Pentru activitatea din anul 2019, Codul administrativ prevede că evaluarea profesională a funcţionarilor publici se va face în baza actualelor reguli. ”Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător şi nesatisfăcător”, se arată în Codului administrativ.